Κύθνος: Φλαμπούρια-Μέριχας

Διαδρομή 8: Φλαμπούρια-Μέριχας

Η διαδρομή Φλαμπούρια-Μέριχας περιλαμβάνει ένα από τα ωραιότερα μονοπάτια της Κύθνου, τον παλιό δρόμο από τα Φλαμπούρια προς την κορυφογραμμή τους νησιού (και από εκεί στη Δρυοπίδα). Αν και ανομοιογενής (όλο το πρώτο μισό της διαδρομής ακολουθεί δρόμους), η Διαδρομή 8 προσφέρει τη δυνατότητα σύνδεσης του Μέριχα με το νότιο τμήμα των πεζοποριών της Κύθνου.

Kythnos Mediodactylus kotschyi Kythnos Kythnos

Η πορεία ξεκινά από το λιμάνι και ακολουθεί ασφαλτόδρομο μέχρι το νότιο άκρο της ομαλής λεκάνης του Μέριχα. Μπαίνουμε σε χωματόδρομο που ανηφορίζει και τον ακολουθούμε προς τα ανατολικά για 1400 μ. Εδώ συναντάμε το παλιό μονοπάτι για τον όρμο Φλαμπούρια, μέσω του οποίου κατηφορίζουμε σε μια ανοιχτή, βραχώδη πλαγιά προς το βόρειο άκρο της παραλίας.

Διατρέχουμε την ακτογραμμή από δρομάκι, μέχρι τον περίβολο της Παναγίας Φλαμπουριανής. Ανηφορίζουμε αριστερά σε τσιμεντόδρομο, που καταλήγει στην αφετηρία του πολύ ωραίου, πετρόστρωτου μονοπατιού προς τον Άγιο Κωσνταντίνο. Αρχικά, το μονοπάτι κινείται οριζόντια, μέχρι την ωραία πηγή των Φλαμπουριών. Μετά γίνεται ανηφορικό, με ωραίους, ξεκούραστους ελιγμούς και συνεχή θέα προς τον όρμο. Ψηλότερα, το μονοπάτι διατρέχει ομαλά ανηφορικά την τελευταία πλαγιά και φτάνει στο ύψος της κορυφογραμμής. Συναντάμε τον άσφαλτο Δρυοπίδας-Αγίου Δημητρίου, λίγες δεκάδες μέτρα νότια από το ξωκλήσι-ορόσημο του Αγίου Κωνσταντίνου.