Λαυρεωτική

Λαυρεωτική

Η Λαυρεωτική έχει συνδέσει την ιστορία της με την πάλη για την εξόρυξη αργυρομολυβδούχων και σιδηρούχων μεταλλευμάτων από τα πλούσια κοιτάσματα της περιοχής. Η προσπάθεια αυτή κορυφώθηκε στη μεταλλοφόρα ζώνη ανάμεσα στην πόλη του Λαυρίου και τον οικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου (Καμάριζα), που είναι σήμερα ένα ανοιχτό μουσείο των τεχνικών, των τεχνολογιών και του αγώνα του ανθρώπου για την αξιοποίηση του πολύτιμου πόρου.

Σήμερα, ολόκληρη η Λαυρεωτική είναι ένα ανοιχτό μουσείο της μεταλλευτικής - μεταλλουργικής επιστήμης, κατάσπαρτο από μνημεία των δύο εποχών - της αρχαίας και της νεότερης.

Χάρτης

Γεώτοποι

Λαυρεωτική
Η Λαυρεωτική
Το καρστικό βύθισμα Χάος

Το εμφανέστερο γεωλογικό αξιοθέατο της Λαυρεωτικής είναι το καρστικό βύθισμα Χάος, κοντά στον οικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου. Πρόκειται για μια κυκλική δολίνη κατακρήμνισης με βάθος 55μ. και διαμέτρο 120μ. Στα τοιχώματα του εντυπωσιακού αυτού βυθίσματος είναι ορατοί οι ασβεστολιθικοί και σχιστολιθικοί σχηματισμοί που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και διάσπαρτες είσοδοι μεταλλευτικών στοών.

Εθνικός ∆ρυµός Σουνίου

Μικρή Αττική topoguide
Η Λαυρεωτική
Τα πευκοδάση του Ε.Δ. Σουνίου

Το 1974, μια έκταση 42.500 στρεμμάτων που καλύπτει την παραθαλάσσια περιοχή στο Ν.Α άκρο της Αττικής, χαρακτηρίστηκε ως Εθνικός ∆ρυµός Σουνίου. Εξ' αρχής διευκρινίστηκε ότι η περιοχή του Σουνίου χαρακτηρίστηκε ως ∆ρυµός όχι τόσο για τη βιοποικιλότητά της, όσο για τη γεωλογική και µεταλλευτική ιστορία της.

Ο πυρήνας του Εθνικός ∆ρυµός Σουνίου περικλείει τις περιοχές: Άνω Σούνιο, Κάτω Σούνιο, Αγριλέζα, Σπιθαροπούσι και Σούριζα. Η συνολική έκταση του πυρήνα φτάνει τα 5.250 στρέµµατα.

Μεγάλο μέρος της επιφάνειας του Ε.Δ. Σουνίου επικαλύπτεται με τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας Περιοχή Λεγρενών - Νησίδα Πατρόκλου (GR3000014).

Διαβάστε περισσότερα για τον Ε.Δ. Σουνίου στο κεφάλαιο Ε.Δ. Σουνίου.

Χλωρίδα

Μικρή Αττική
Λαυρεωτική
Neotinea lactea
Μικρή Αττική
Λαυρεωτική
Romulea linaresii
Μικρή Αττική
Λαυρεωτική
Ophrys umbilicata
Μικρή Αττική
Λαυρεωτική
Ophrys fusca
Μικρή Αττική
Λαυρεωτική
Malcolmia maritima
Μικρή Αττική
Λαυρεωτική
Iris attica

Πεζοπορία

Το δαιδαλώδες ανάγλυφο της Λαυρεωτικής δεν προσφέρει σαφείς φυσικές γραμμές για πεζοπορία - κορυφογραμμές, ράχες, μεγάλες πλαγιές. Επιπλέον, το εκτεταμένο οδικό δίκτυο και οι πολλοί περιορισμοί - οικισμοί, περιφραγμένοι χώροι, ανοιχτά μεταλλεία κλπ - αλλοιώνουν τη ροή και τη συνέχεια πιθανών πεζοπορικών οδεύσεων.

Ο μοναδικός φορέας που μελέτησε και οργάνωσε διαδρομές στη Λαυρεωτική είναι το ΙΓΜΕ, που συνέθεσε μια σειρά γεωδιαδρομές, η καθεμία με ένα συγκεκριμένο θεματικό περιεχόμενο. Οι διαδρομές αυτές σηματοδοτήθηκαν και αποτυπώθηκαν σε έντυπα, η προσπάθεια αυτή είναι ωστόσο ήδη αρκετά παλιά και η σήμανση έχει ξεθωριάσει ή καταστραφεί. Έτσι στον τεράστιο και πολυπρόσωπο αυτό χώρο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μια οργανωμένη πρότάση για τον πεζοπόρο, ούτε καν καθαρά και πατημένα μονοπάτια. Οι λιγοστές γραμμές που συναντάμε έχουν χαραχθεί ερασιτεχνικά, κυρίως από ποδηλάτες, στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουνένα πλέγμα διαδρομών αναψυχής.

Η Λαυρεωτική: Η θέα στο μονοπάτι από το Λαύριο προς το Χάος
Η Λαυρεωτική
Η θέα στο μονοπάτι από το Λαύριο προς το Χάος
(πατήστε για μεγέθυνση).

Στη ζώνη του Λαυρίου, τα υφιστάμενα μονοπάτια μπορούν να συνδυαστούν στην κυκλική πορεία Λαύριο-Χάος-Καμάριζα, μια εύκολη διαδρομή που απευθύνεται σε όλη την οικογένεια. Μακρύτερη και λιγότερο συνεκτική, η διαδρομή Άνω Σούνιο-Καμάριζα διασχίζει όλη τη ζώνη των αρχαίων μεταλλείων. Η πορεία αυτή είναι μιάς φοράς και είναι σκόπιμο να προβλεφθεί ένας τρόπος επιστροφής στην αφετηρία.

Λαυρεωτική
Η Λαυρεωτική
Αρχαίο μεταλλευτικό εργαστήριο

Λίγο βόρεια από το Λαύριο, η διαδρομή στον αρχαίο Θορικό αναπτύσσεται στον πλούσιο σε μνημεία χώρο του Θορικού και συνδυάζει την αρχαιογνωστική με την πεζοπορική προσέγγιση. Αυτή η διαδρομή και η κυκλική παραλλαγή της στη φύση του Θορικού, αλλά και η γειτονική πορειούλα στη χερσόνησο του Αγίου Νικολάου, είναι ιδανικές για μια οικογενιακή πεζοπορία.

Τέλος, η σχετικά μεγάλη πορεία από τα Λεγρενά στον Προφήτη Ηλία Καμάριζας περιλαμβάνει θέσεις εξαιρετικής θέας μέσα σε ένα αναπάντεχα ήρεμο τοπίο.

Στο κεφάλαιο των γεωδιαδρομών, η διαδρομή στους οφιόλιθους του Λαυρίου και η απαιτητική διάσχιση της χαράδρας Βαθύ Σπληθάρι μας φέρνουν πιό κοντά στις δυνάμεις που διαμόρφωσαν το φυσικό τοπίο.

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Οδηγός για τη Λαυρεωτική

Όρος Μικρή Αττική topoguide

Ένας πλήρης οδηγός ιστορίας, φύσης και πεζοπορίας στη Λαυρεωτική περιλαμβάνεται στην εφαρμογή Μικρή Αττική topoguide.

Η Μικρή Αττική topoguide είναι έτοιμη να σας οδηγήσει σε όλες τις πιο πάνω περιοχές, μέσα από 45 πεζοπορικές διαδρομές και με τη βοήθεια περισσότερων από 1000 Σημείων Ενδιαφέροντος.
Μαζί με έναν εξαιρετικά λεπτομερή χάρτη και ενημερωμένο χάρτη, η Μικρή Αττική topoguide περιλαμβάνει ένα βιβλίο 50 σελίδων παρουσιάζει όλες τις πτυχές της γεωγραφίας, της φύσης και του πολιτισμού της μοναδικής αυτής περιοχής.

Ταξιδέψτε με το Android smartphone σας μαζί με τη Μικρή Αττική topoguide, που περιλαμβάνεται ως τοπικός οδηγός στην εφαρμογή topoguide Greece. Αποκτήστε τη Μικρή Αττική ως αγορά εντός της εφαρμογής (in app purchase): θα τη βρείτε στην ομάδα της Αττικής.

Αν πάλι έχετε iPhone ή iPad, κατεβάστε τη Μικρή Αττική topoguide μέσα από τη γενική εφαρμογή πεζοπορικών περιοχών Topoguide Greece. Αποκτήστε τη Μικρή Αττική ως αγορά εντός της εφαρμογής (in app purchase): θα τη βρείτε στην ομάδα της Αττικής.

Περιπλανηθείτε στην Αττική με τον μοναδικό οδηγό Μικρή Αττική topoguide.