Πανίδα της Λίμνης Πλαστήρα

Πανίδα της Λίμνης Πλαστήρα

Τα θηλαστικά

Λίμνη Πλαστήρα topoguide
Λίμνη Πλαστήρα topoguide: Σκίουρος (Sciurus vulgaris)

Όντας συνδεδεμένη ορεογραφικά με την Κεντρική Πίνδο, η περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα επικοινωνεί και εμπλουτίζεται με όλα τα θηλαστικά της μεγάλης οροσειράς. Για τα θηλαστικά, η επικοινωία αυτή σημαίνει ότι τα μεγάλα ζώα, όπως η αρκούδα και ο λύκος μπορούν να μπαίνουν και να βγαίνουν από την περιοχή, όταν οι τροφικές ή οι καιρικές συνθήκες ή ο βαθμός όχλησης αλλάζουν.
Σε όλο το δασικό σύστημα της λίμνης, τόσο στις βελανιδιές, όσο και στα κωνοφόρα, θα δούμε εύκολα τους αεικίνητους σκίουρους (Sciurus vulgaris), ειδικά το φθινόπωρο που αυξάνουν την κινητητικότητά τους, κάτω από την αγωνία της χειμερινής προετοιμασίας τους. Στα αγροδασικά μωσαϊκά γύρω από τη λίμνη είναι πιθανόν να δούμε την αθόρυβη αγριόγατα και στα δρυοδάση αφθονούν οι δασομυωξοί (Glis glis) και οι δεντρομυωξοί (Dryomys nitedula).
Στα δάση θα συναντήσουμε ζαρκάδια (Capreolus capreolus) και κυρίως αγριογούρουνα (Sus scrofa), που οι πληθυσμοί και οι επικράτειές τους διαστέλονται και συρικνώνονται, ανάλογα με τη συγκυρία και την ένταση του κυνηγιού. Στη λίμνη ζουν αρκετά είδη ψαριών, όπως το ηλιόψαρο (Leponis gibbosus) και το σκαρούνι (Luciobarbus albanicus).
Στα ποτάμια ζουν βίδρες (Lutra lutra) και ψάρια των ορμητικών νερών.

Τα πουλιά

Λίμνη Πλαστήρα topoguide
Λίμνη Πλαστήρα topoguide: Λευκονώτης Δρυοκολάπτης (Dendrocopos leucotos)

Η περιοχή τη Λίμνης Πλαστήρα έχει πολύ μεγάλη ποικιλία βιοτόπων, όχι μονο ορεινών, αλλά και υγροτοπικών, χάρη στην παρουσία του μεγάλου ταμιευτήρα. Η ίδια η λίμνη δημιουργεί πολλούς νέους τύπους βιοτόπων, όπως τους εκτεταμένους λασπότοπους, τα υγρά λιβάδια, μια μεγάλη ζώνη ρηχών νερών και φυσικά την καθευατό λίμνη. Έτσι, κοντά στα είδη πουλιών του δάσους - παπαδίτσες, σπίνους, βασιλίσκους, σκαρθάκια και τσομπανάκους - και στα πουλιά των ανοιχτών ορεινών τοπίων - φιδαετούς, σφηκιάρηδες, βραχοκιρκίνεζα, γερακίνες, ξεφτέρια, σαΐνια και δεντρογέρακα - στην περιοχή θα δούμε εύκολα την τυπική ποικιλία παρυδάτιων πουλιών - νερόκοτες, σφυρικτές, ερωδιούς βουτηχτάρια και αρκετά είδη πάπιας, που έρχονται να παραχειμάσουν ή σταθμεύουν κατά την μετανάστευση.
Κατά μήκος των αναρίθμητων ρεμάτων και μικρών ποταμών θα δούμε νεροκότσυφες και σταχτοσουσουράδες, ενώ κοντά στα χωριά θα ακούσουμε χουχουριστές και κουκουβάγιες. Τέλος, ιδιαίτερη μνεία αξίζουν οι δρυοκολάπτες, που αφθονούν στην περιοχή, ειδικά ο πράσινος δρυοκολάπτης, που σκορπά στο δάσος το κελαριστό του κάλεσμα που μοιάζει με γέλιο

Ερπετά και αμφίβια

Λίμνη Πλαστήρα topoguide
Λίμνη Πλαστήρα topoguide: Σαλαμάνδρα (Salamandra salamandra)

Στην περιοχή θα βρούμε μια μεγάλη ποικιλία φιδιών και σαυρών, όπως η δενδρογαλιά, ο σαπίτης και η οχιά για τα πρώτα και οι τρανόσαυρες, οι πράσινες σαύρες και οι γουστέρες για τις δεύτερες. Αλλά είναι κυρίως στα φίδια του νερού και τα αμφίβια που θα βρούμε όλα τα αναμενόμενα είδη: τα δύο είδη νερόφιδων (Natrix natrix και Natrix tesselata) και πολλές σαλαμάνδρες (Salamandra salamandra), πολλούς κοινούς τρίτωνες (Lissotriton graecus), άφθονους ελληνικούς βάτραχους (Rana graeca), κιτρινομπομπίνες, βαλτοβάτραχους και δεντροβάτραχους, φρύνους και πρασινόφυνους.

Πως θα τα βρείτε

Φωτογραφίες και περιγραφές ειδών πανίδας της Λίμνης Πλαστήρα και των Ανατολικών Αγράφων, σπάνιων και κοινών, περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Λίμνη Πλαστήρα topoguide, που διατίθεται τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone).
Η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει την περιοχή-τύπο του είδους με ακρίβεια.