Πουλιά στο Ζαγόρι

Πουλιά στο Ζαγόρι

Zagori topoguide
Ζαγόρι
Χιονάδα (Eremophila alpestris)

Η ορνιθοπανίδα της περιοχής είναι ιδιαιτερα πλούσια. Στα αρπακτικά, οι σημαντικότερες παρουσίες είναι Χρυσαετός (Aquila chrysaetos), ο Σταυραετός (Hieraetus pennatus), ο Φιδαετός (Circaetus gallicus), ο Ασπροπάρης (Neophron percnopterus) και τα γεράκια Πετρίτης (Falco peregrinus) και Χρυσογέρακο (Falco biarmicus).

Στο δάσος, αξίζουν να αναφερθούν η Βουνοπαπαδίτσα (Poecile montanus) και οι δρυοκολάπτες (Dryocopus martius, Picus viridis και Dendrocopos syriaca).

Στα λιβάδια των μεγάλων κορυφών θα συναντήσουμε τυπικά πουλιά της αλπικής ζώνης, όπως η σβαρνίστρα (Tichodroma muraria), η Χιονάδα (Eremophilla alpestris) και ο Χιονόστρουθος (Montifrigilla nivalis).

Τα πουλιά του Βίκου

Zagori topoguide
Ζαγόρι
Μαύρος δρυοκολάπτης (Dryocopus martius)

Στη δασωμένη χαράδρα του Βίκου, η άμεση παρατήρηση δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση, ωστόσο και με την βοήθεια της ακοής θα εντοπίσουμε Δεντροτσοπανάκους (Sitta europaea), Χρυσοβασιλίσκους (Regulus regulus), Καμποδεντροβάτες (Certhia familiaris). Τα Αηδόνια (Luscinia megarhynchos) ακούγονται πιο συχνά στις παράπλευρες ρεματιές κατεβαίνοντας από το Μονοδένδρι, ενώ Μεσαίοι και Πράσινοι Δρυοκολάπτες (Dendrocopos medius και Picus viridis) είναι πιθανές παρατηρήσεις στις παρόχθιες δασικές συστάδες. Στην κοίτη του Βίκου και πλησιάζοντας τις πηγές του Βοϊδομάτη, χρειάζεται μόνο λίγη υπομονή και συγκέντρωση για να παρατηρήσουμε κάποιον στρουμπουλό Νεροκότσυφα (Cinclus cinclus).

Τα πουλιά στη Μπελόη

Zagori topoguide
Ζαγόρι
Φοινίκουρος (Phoenicurus phoenicurus)

Η σύντομη πεζοπορία από το Βραδέτο προς την Μπελόη, με τη μοναδική θέα προς τον Βίκο, μπορεί να μας δώσει εύκολα παρατηρήσεις από Βουνοτσίχλονα (Emberiza cia) και Σιρλοτσίχλονα (Emberiza cirlus), που στέκονται στην κορυφή των διάσπαρτων άγριων οπορωφόρων και κελαηδούν. Στα κλαδιά των μεγάλων δέντρων θα δούμε Ελατοπαπαδίτσες (Periparus ater), Κλειδωνάδες (Poecile lugubris), αλλά και Βουνοπαπαδίτσες (Poecile montanus), ενώ ενδιαφέρον έχουν και οι παρατηρήσεις Φοινίκουρων (Phoenicurus phoenicurus) που αναπαράγονται σε αυτή την – αραιότερης κάλυψης - ζώνη επαφής των δασών με τα λιβάδια. Σε αυτή την ανοιχτή ζώνη με την έντονη κίνηση από Στρουθιόμορφα κυνηγούν και τα αρπακτικά της περιοχής, με συχνή εμφάνιση από Φιδαετούς (Circaetus gallicus), Σφηκιάρηδες (Pernis apivorus) και Πετρίτες (Falco peregrinus).

Zagori topoguide
Ζαγόρι
Χιονόστρουθος (Montifrigilla nivalis)

Τα πουλιά στην Αστράκα

Η περιοχή γύρω από το καταφύγιο της Αστράκας είναι μία μεγάλη πρόκληση από μόνη της για τους ορνιθοπαρατηρητές. Ο σπάνια παρατηρηθείς και επίμονος κάτοικος των μεγάλων υψομέτρων Χιονόστρουθος (Montifringilla nivalis) έχει μόνιμη παρουσία εδώ και ενίοτε πλησιάζει τον περιβάλλοντα χώρο του καταφυγίου ψάχνοντας για υπολείμματα τροφών, κάτι που κάνουν πολύ λιγότερο διακριτικά οι Κιτρινοκαλιάκουδες (Pyrrhocorax graculus). Κοινά στα υπαλπικά λιβάδια της περιοχής είναι οι Καρβουνιάρηδες (Phoenicurus ochruros), οι Σταχτοπετροκλήδες (Oenanthe oenanthe), οι Ωχροκελάδες (Anthus campestris). Οι ατέλειωτες ορθοπλαγιές της Αστράκας είναι ιδανικές για τις σιωπηλές Σβαρνίστρες (Tichodroma muraria), ωστόσο ο εντοπισμός της εντυπωσιακού αιματόχρωμου φτερώματός τους απαιτεί εκτός από χρόνο, υπομονή και δυνατά κιάλια και τη συμβολή της τύχης. Πιο πιθανό θέαμα στην ίδια ζώνη είναι η επιβλητική φιγούρα κάποιου Χρυσαετού (Aquila chrysaetos).

Πως θα τα βρείτε

Φωτογραφίες και περιγραφές για είδη πουλιών του Ζαγορίου περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Ζαγόρι topoguide, που διατίθεται τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone).
Η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει τους τυπικούς βιοτόπους του κάθε είδους.