Σπήλαια και βάραθρα του Ζαγορίου

Σπήλαια και βάραθρα του Ζαγορίου

Σε όλη την περιοχή του Ζαγορίου και ειδικά στην μέση και ανώτερη υψομετρική ζώνη της Τύμφης απλώνεται ένα ατελείωτο καρστικό πεδίο. Το φαράγγι του Βίκου, οι βράχινοι πύργοι με τις πλάκες στο Πέτρινου Δάσους, οι αναρρίθμητες δολίνες που στολίζουν τις πλαγιές της Γκαμήλας και της Αστράκας, η Δρακόλιμνη, τα μεγάλα βυθίσματα που λέγονται Λάκκα, όπως η Λάκκα του Κάτσανου, οι σπηλιές και οι βραχοσκεπές στα τοιχώματα των φαραγγιών, οι ανεξερεύνητες τρύπες στα απέραντα βραχοτόπια του Στούρου, είναι αποτέλεσμα της διάλυσης και διάβρωσης του ασβεστόλιθου από το όξινο νερό της βροχής.

Zagori topoguide
Ζαγόρι
Η Τρύπα της Καλόγριας

Οι πιο εντυπωσιακές καρστικές μορφές είναι αναμφίβολα τα φαράγγια και οι βάραθρα. Στο Ζαγόρι αναγνωρίζονται δεκάδες μικρά και μεγαλύτερα φαράγγια, με πιο γνωστά το φαράγγι του Βίκου και του Σελλάτου (Βικάκη). Από τα δεκάδες βάραθρα της Γκαμήλας και του Στούρου έχουν εξερευνηθεί από σπηλαιολογικές αποστολές ήδη από τη δεκαετία του 1960 πολλά μεγάλα βάραθρα, όπως η "Τρύπα του Όρνιου" (το βαθύτερο σπηλαιοβάραθρο της περιοχής, βάθους 584 μ.), το "Χάσμα του Έπους", η "Προβατίνα", η "Τρύπα της Νύφης", η "Τρύπας της Λυγερής", η "Τρύπα του Κατή" και η "Γκαϊλότρυπα". Μόνο γύρω από το Βραδέτου είναι γνωστά έξι μεγάλα βάραθρα: η "Χιονότρυπα", η "Τρύπα στα Αλώνια", η "Τρύπα της Σκάλας", η "Τρύπα της Καλόγριας", η "Ρεπετίνα" και η "Τρύπα στα Κορνίσια".

Φωτογραφίες και περιγραφές σπηλαίων και βαράθρων του Ζαγορίου περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Ζαγόρι topoguide, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad). Η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει το σημείο ενδιαφέροντος.