Πεζοπορία στην περιοχή της Νέδας

Πεζοπορία στη Νέδα

Η Νέδα είναι το ποτάμιο σύνορο των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας. Το ποτάμι πηγάζει από το όρος Λύκαιο, και μετά από έναν ρου 32 χλμ εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος. Είναι για ένα από τα δύο ποτάμια στην Ελλάδα, μαζί με την Έρκυνα, που έχει θηλυκό όνομα.

Η κοιλάδα της Νέδας περιβάλεται από τα βουνά Τετράζι, Μίνθη και Λύκαιο και τα παρακλάδιά τους και είναι μια από τις πλουσιότερες σε νερά και φυσικούς πόρους ορεινές κοιλάδες. Τόσο το αρχαίο όσο και το νεώτερο σύστημα κατοίκησης έχει διεισδύσει βαθιά στην κοιλάδα και έχει τοποθετήσει τα τοπόσημά του πάνω στις κορυφογραμμές, με πιό γνωστό τον σπουδαίο ναό του Επικούριου Απόλλωνα και το βωμό του Δία στην κορυφή του Λυκαίου.

Ο άξονας της Νέδας είναι βατός, ιδιαίτερα στο τμήμα από το ομώνυμο χωριό έως και στο ύψος του χωριού Καλίτσαινα. Τα τελευταία χρόνια η διάσχιση της κοίτης έχει εξελιχθεί σε αυτόνομη πεζοπορική διαδρομή και προσελκύει, ιδιαίτερα τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες, πολλούς φίλους της περιπέτειας και της "πλατσουριστής" πεζοπορίας ! Παράλληλα, μέσα στην κοιλάδα της Νέδας, έχουν αναπτυχθεί τρία κέντρα πεζοπορικών διαδρομών, η Φιγάλεια, ο Άγιος Σώστης και η Αμπελιώνα.

Η χαμένη μέσα στα βουνά αλλά όμορφη Αμπελιώνα είναι ένα μικρό ορεινό χωριό (υψ. 850μ) με περίπου 40 μόνιμους κατοίκους. Είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του κορυφαίου έλληνα σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Το χωριό είχε σχεδόν εγκαταληφθεί και αναστήθηκε με τη βοήθεια και το ενδιαφέρον της οικογένειας Αγγελόπουλου. Κατασκευάστηκε ένας πολυτελής ξενώνας, οι Εποχές, ενώ το παλιό σχολείο, κληροδότημα του Ανδρέα Συγγρού, μετατράπηκε σε έναν λιτό ξενώνα. Τέλος, οργανώθηκε και σημάνθηκε ένα δίκτυο 5 πεζοπορικών διαδρομών, με επίκεντρο την Αμπελιώνα.

Στον γειτονικό Άγιο Σώστη, η Διεύθυνση Δασών έχει καθαρίσει ένα μικρό δίκτυο τεσσάρων διαδρομών, που με επίκεντρο το χωριό καταλήγουν στα γύρω αξιοθέατα.

Στη Φιγάλεια έχουν σηματοδοτηθεί διάφορες πορείες, μεσαίου μήκους και δυσκολίας, που οδηγούν στους αρχαιολογικούς χώρους, στους καταρράκτες και τα άλλα αξιοθέατα της περιοχής.

Οι τρεις πιό ενδιαφέρουσες πορείες στη λεκάνη της Νέδας είναι η μεγάλη διαδρομή από τη Νέδα στον ναό του Επικούριου Απόλλωνα, μια σχετικά σύντομη κυκλική πορεία γύρω απο τη Φιγάλεια και φυσικά η κατάβαση του φαραγγιού της Νέδας.

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για την περιοχή της Νέδας είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια της περιοχής περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή topoguide Greece, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος