Πεζοπορία στην Πυλία

Πεζοπορία στην Πυλία

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Η Πυλία, η ευρύτερη περιοχή γύρω από την Πύλο, είναι από τις πιό όμορφες και πλούσιες σε ιστορικά και φυσικά μνημεία της Πελοποννήσου. Όλη η ζώνη που περιβάλλει τον κόλπο του Ναυαρίνου και τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας είναι κατάσπαρτη από αρχαία μνημεία, οχυρώσεις όλων των εποχών και ιστορικές θέσεις. Πίσω από όλα αυτά, κορυφές, καταρράκτες και απέραντες αμμουδιές συμπληρώνουν το φυσικό σκηνικό της περιοχής. Παράλληλα, η Πυλία προσφέρει μια μοναδική ποικιλία εξυπηρετήσεων και υποδομών, τόσο στον τομέα της διαμονής και εστίασης - εδώ βρίσκονται μερικά από τα πιό ονομαστά ξενοδοχειακά συγκροτήματα της χώρας -, όσο και σε προτάσεις θαλάσσιων και ορεινών δραστηριοτήτων.
Μέσα στον πλούτο αυτό, αρκετές μικρές πεζοπορικές διαδρομές και ποικίλες διαδρομές ποδηλάτου σε ομαλό πεδίο προσφέρουν στον επισκέπτη την ευκαιρία μιας άλλης γνωριμίας με το τοπίο. Η διαδρομή που παρουσιάζουμε εδώ βρίσκεται κοντά στην Πύλο και συνδυάζει την επίσκεψη στο μεσαιωνικό Παλιόκαστρο και τη γνωριμία με το λεγόμενο σπήλαιο του Νέστορα, με ένα μάθημα γεωγραφίας της περιοχής της Γιάλοβας και της Βοϊδοκοιλιάς μέσα από την πανοραμική εικόνα που προσφέρει το ψηλότερο σημείο της διαδρομής και τέλος με μια βουτιά στην ωραιότερη ίσως παραλία της Ελλάδας, τη μαγευτική και μαγική Βοϊδοκοιλιά.
Μια δεύτερη πρόταση είναι η μικρή πορεία που οδηγεί στους εντυπωσιακούς καταρράκτες του Πολυλίμνιου.

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για την Πυλία είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια της περιοχής περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή Toponavigator, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).
Το Toponavigator παρέχει έναν πλήρη off-line πεζοπορικό χάρτη της Ελλάδας, δεκάδες χιλιάδες POIs και λειτουργίες καταγραφής και πλοήγησης.