Πανίδα της Ορεινής Ναυπακτίας

Πανίδα της Ορεινής Ναυπακτίας

Τα θηλαστικά

Ναυπακτία topoguide
Ναυπακτία topoguide: Λύκος (Canis lupus)

Τα πυκνά δάση της ορεινής Ναυπακτίας προσφέρουν ιδανικό ζωτικό χώρο σε ορισμένα μεγάλα θηλαστικά, όπως ο λύκος (Canis lupus), που εμφανίζεται τακτικά. Ζαρκάδια (Capreolus capreolus) και αγριογούρουνα (Sus scrofa) είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, ενώ η βίδρα (Lutra lutra) έχει σταθερή παρουσία στα ποτάμια της περιοχής (Μόρνος, Εύηνος). Τα περισσότερα από τα κοινότερα μικρά θηλαστικά της ορεινής Ελλάδας, επίσης, είναι παρόντα κι εδώ: αλεπούδες, κουνάβια, λαγοί, σκίουροι, ασβοί, σκαντζόχοιροί, μυγαλίδες, ποντικοί και αρκετά είδη νυχτερίδας.

Τα πουλιά

Ναυπακτία topoguide
Ναυπακτία topoguide: (Certhia_brachydactyla)

Η περιοχή της Ναυπακτίας δεν διαθέτει την ποικιλία ορνιθοπανίδας που εμφανίζουν τα ψηλότερα συγκροτήματα της περιοχής, είναι, ωστόσο, σημαντική για δασόβια πτηνά και πουλιά των θαμνώνων. Εκτός από τους δρυοκολάπτες που φωλιάζουν (Μαύρος, Πράσινος, Μεσαίος κ.α.), εμφανίζονται και αρκετά ενδιαφέροντα δασόβια στρουθιόμορφα όπως ο Χρυσοβασιλίσκος, ο Δεντροτσοπανάκος, η Βουνοπαπαδίτσα κ.α. Σε μεγάλους αριθμούς το φθινόπωρο και τον χειμώνα εμφανίζονται οι Φάσσες, που – δυστυχώς – αποτελούν από τα «αγαπημένα» θηράματα των κυνηγών, ενώ κοινοί χειμερινοί επισκέπτες είναι διαφορές Τσίχλες (Κοινή Τσίχλα, Γερακότσιχλα, Κεδρότσιχλα).

Ερπετά και αμφίβια

Χάρη στην πληθώρα ρεμάτων, τα αμφίβια ευημερούν στην περιοχή, με είδη όπως όπως ο Ελληνικός Κοινός Τρίτωνας (Lissotriton graecus), η σαλαμάνδρα (Salamandra salamandra), οι ορεινοί βάτραχοι (Rana graeca, R. dalmatina). Από τα ερπετά, μπορούμε να συναντησουμε τα τυπικά είδη της ηπειρωτικής χωρας: χελώνες (π.χ. Testudo hermanni, Testudo marginata), φίδια (π.χ. Coronella austriaca, Natrix natrix) και σαύρες.

Ναυπακτία topoguide
Ναυπακτία topoguide: Σαλαμάνδρα (Salamandra salamandra)

Άλλα είδη

Ναυπακτία topoguide
Ναυπακτία topoguide: Ποταμοκάβουρας (Potamon potamios)

Στα αναρίθμητα ρέματα της Ορεινής Ναυπακτίας θα συναντήσουμε απρόσμενα πολλούς Ποταμοκάβουρες (Potamon potamios)

Πως θα τα βρείτε

Φωτογραφίες και περιγραφές ειδών πανίδας της Ορεινής Ναυπακτίας, σπάνιων και κοινών, περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Ναυπακτία topoguide, που διατίθεται τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone).
Η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει την περιοχή-τύπο του είδους με ακρίβεια.

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος