Ανακαλύψτε τη Σκύρο

Η Σκύρος το νοτιότερο νησί των Βορείων Σποράδων, διαθέτει ένα πευκόφυτο βόρειο τμήμα, τη Μερόη, με πλούσια βλάστηση από πεύκα που φτάνουν μέχρι την ακτή και στο οποίο κυριαρχεί το όρος Όλυμπος και ένα έντονα βραχώδες νότιο τμήμα, το «Βουνό», γεμάτο σάρες, απόκρημνες βραχώδεις ακτές και θαλάσσια σπήλαια, στο οποίο συναντάμε τον ορεινό όγκο του Κόχυλα (792 μ.)

Σκύρος

Πρωτεύουσα του νησιού είναι η ΣκύροςΧώρα), η οποία βρίσκεται στο βόρειο-ανατολικό τμήμα του νησιού, χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές του μεσαιωνικού Κάστρου και στη σκιά του Βυζαντινού μοναστηριού του Αγ. Γεωργίου του Σκυριανού, το οποίο χτίστηκε από τον Νικηφόρο Φωκά τον 10ο αιώνα. Στο Κάστρο, πάνω από τη Χώρα, βρισκόταν η αρχαία ακρόπολη έδρα του Λυκομήδη, βασιλιά του νησιού κατά την αρχαιότητα.

Οι μεγαλύτεροι οικισμοί είναι τα Μαγαζιά, ο Μώλος, το Τραχύ (όπου βρίσκεται και το αεροδρόμιο της Σκύρου), ο Ασπούς, το Αχίλλι και η Ατσίτσα. Το κύριο λιμάνι στη Λιναριά, είναι μικρό και γραφικό και βρίσκεται στη νοτιοδυτική ακτή. Η Σκύρος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη ιστορικά και πολιτιστικά με την γειτονική της Εύβοια. Η κεντητική, η κατασκευή επίπλων και η αγγειοπλαστική είναι τέχνες που χαρακτηρίζουν τη σκυριανή παράδοση. Η Σκύρος φημίζεται επίσης για τα μικρόσωμα άλογά της, τα περίφημα Σκυριανά Αλογάκια. Οι υγρότοποι του νησιού όπως η Καλαμίτσα και το Παλαμάρι, αποτελούν σημαντικούς σταθμούς για τα υδρόβια μεταναστευτικά πουλιά.

Επτά διαδρομές μέτριας δυσκολίας, θα οδηγήσουν τον επισκέπτη πεζοπόρο να περιηγηθεί στο κεντρικό και νότιο μέρος του νησιού στο οποίο βρίσκεται το όρος Κόχυλας. Μία από αυτές, αποτελεί μία εξαιριτικής θέας κυκλική διαδρομή, βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού και διασυνδέει την Χώρα με το γειτονικό όρος Όλυμπος.