Κύθνος: Λουτρά-Κάστρο Ωριάς

Διαδρομή 1b: Λουτρά-Κάστρο Ωριάς

Η διαδρομή Λουτρά-Κάστρο Ωριάς αποτελεί φυσική συνέχεια της πορείας Χώρα-Λουτρά-Κάστρο Ωριάς, αλλά μπορεί να γίνει και αυτόνομα, με αφετηρία τον οικισμό των Λουτρών.

Kythnos Mediodactylus kotschyi Kythnos Kythnos

Η πορεία ξεκινά από το χώρο των λουτρικών εγκαταστάσεων και βγαίνει πάνω από τον οικισμό, όπου συναντά ασφαλτόδρομο. Σύντομα μπαίνουμε σε καλό μονοπάτι, απέναντι από την Αγία Μαρίνα, που ακολουθεί ανάντι τη ρεματιά. Λίγο μετά το πηγάδι του Κουκουνά και αφήνοντας δεξιά μας την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, ανηφορίζουμε σε ωραίο μονοπάτι σε βράχινο υπόστρωμα μέχρι να συναντήσουμε χωματόδρομο. Ακολουθούμε το χωματόδρομο μέχρι πλάτωμα στη θέση Κατακέφαλος, όπου πινακίδα, σταύλος ζώων και καλύβια (δεξιάς μας η εκκλησία του Αγίου Φιλίππου και πιό πέρα η μεγαλύτερη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου).

Μπαίνουμε σε καλό μονοπάτι, που γίνεται ολοένα πιο σαφές, περνά από βράχινο μέτωπο με κρεμαστούς κήπους κάπαρης και ερείπια καμαροσκέπαστης εκκλησίας και φτάνουμε στη βάση του μεγάλου μονόλιθου, πάνω και γύρω από τον οποίο απλώνεται το Κάστρο της Ωριάς και ο οικισμός του. Εκτός του ίδιου του Κάστρου, η είσοδος φρουρείτο αποτελεσματικά και από δεύτερο πύργο, αντίκρυ της εισόδου.

Περνώντας την στιβαρή πετρόχτιστη πύλη, το μονοπάτι κάνει έναν ελιγμό μέσα στους βράχους και καταλήγει στην Αγία Ελεούσα, τη μητρόπολη του Κάστρου. Δυτικά της, απλώνται ο εκτεταμένος ερειπιώνας του αλλοτινού οικισμού του Κάστρου. Κτίσματα, δεξαμενές, βοηθητικοί χώροι και η ερειπωμένη εκκλησία της Αγίας Τριάδας δημιουργούν ένα σφιχτοδεμένο σύνολο, διάστικτο από δρομάκια και περάσματα. Τώρα όλα τα κτίσματα είναι ερειπωμένα. Από την κορυφή έχουμε εξαιρετική θέα στην Κέα και τα γύρω νησιά.