Ορχιδέες της Κύθνου

Ορχιδέες της Κύθνου

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Το απέραντο τοπίο των φρυγάνων της Κύθνου φιλοξενεί και κρύβει πολλά είδη ορχιδέας. Αν και δεν θα βρούμε τις αποκλίνουσες μορφές των επίσημων ταξινομικών τύπων που έλκουν και εκπλήτουν του φίλους των ορχιδεών, θα συναντήσουμε ωστόσο μεγάλους αριθμούς από τα ευρύτερης αιγαιακής εξάπλωσης είδη της ζώνης των φρυγάνων και των χαμηλών θάμνων.

Κύθνος topoguide
Κύθνος topoguide: Anacamptis sancta

Όπως και σε όλες τις Δυτικές Κυκλάδες, τα είδη του γένους Anacamptis κάνουν έντονη την παρουσία τους: η Anacamptis papilionacea (εδώ συναντάμε το υποείδος aegaea) είναι η πρώτη σε άνθιση της ομάδας και κατακλύζει τα μικροσκοπικά λιβάδια που πρασινίζουν μέσα στις παλιές πεζούλες, ενώ πιο αργά στην Άνοιξη άφθονη τοπικά είναι και η Anacamptis sancta. Τα Anacamptis boryi και Anacamptis collina είναι πιο δυσεύρετα, ενώ ο Anacamptis coriophora (subsp. fragrans) προτιμά πιο ξηρές θέσεις.

Κύθνος topoguide
Κύθνος topoguide: Orchis collina

Το γένος των Orchis εκπροσωπείται από λίγα είδη, με πιο διαδεδομένη την Orchis quadripunctata, ενώ καλύτερη αντιπροσώπευση έχει το γένος των Serapias με τέσσερα μέλη: τα Serapias bergonii, Serapias lingua, Serapias orientalis και Serapias parviflora.

Κύθνος topoguide
Κύθνος topoguide: Serapias bergonii

Πιο ποικίλη παρουσία έχει το μεγάλο γένος των Ophrys. Από τα τέλη του Μάρτη μέχρι τα μέσα του Απρίλη τα φρύγανα στολίζονται με τις διακριτικές μορφές των Ophrys lutea, Ophrys bombyliflora, Ophrys cretica, Ophrys ferrum-equinum, Ophrys iricolor και Ophrys tenthredinifera.

Κύθνος topoguide
Κύθνος topoguide: Ophrys tenthredinifera

Φωτογραφίες και περιγραφές ορχιδεών της Κύθνου περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Κύθνος topoGuide.

Η Κύθνος topoguide είναι διαθέσιμη για συσκευές Αντρόιντ από το Play Store.

Η Κύθνος topoguide είναι επίσης διαθέσιμη ως αγορά μέσα στην εφαρμογή (in-app-purchase) στην εφαρμογή Topoguide Greece, σχεδιασμένη ειδικά για συσκευές iOS (iPhone και iPad).

Η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει την περιοχή-τύπο του φυτού.