Μονές και εκκλησίες της Μήλου

Μονές και εκκλησίες της Μήλου

Μήλος topoGuide
Μήλος topoGuide: η παλιά μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Σιδεριανού

Υπάρχουν δύο μοναστικά συγκροτήματα στη Μήλο, και τα δύο χωρίς κοινότητες: η παλιά μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Σιδεριανού στο έρημο ΝΔ άκρο του νησιού και η μονή Αγίων Αναργύρων στο κέντρο.

Μήλος topoGuide
Μήλος topoGuide: η Αγία Μαρίνα στο Χάλακα, καθολικό παλιάς μονής

Περισσότερες από 140 εκκλησίες και ξωκλήσια στολίζουν το τοπίο της Μήλου. Ανάμεσά τους, οι μεγάλοι ενοριακοί ναοί των χωριών και των συνοικιών της ζώνης Αδάμαντα-Πλάκας-Τριοβάσαλου, που με το μέγεθος και την επιβλητική αρχιτεκτονική τους συνιστούν ακόμα τα πιο προβεβλημένα κτήρια των οικισμών.

Μήλος topoGuide
Μήλος topoGuide: η Παναγία Θαλασσίτρα

Στην περιφέρεια των οικισμών, αλλά και σε όλο το αγροτικό τοπίο του νησιού θα βρούμε δεκάδες απλά και λιτά ξωκλήσια σε ωραίες τοποθεσίες, με φόντο το βαθυγάλαζο του Αιγαίου.

Μήλος topoGuide
Μήλος topoGuide: η παλαιότερη σωζώμενη εκκλησία της Μήλου, ο Χριστός στη Ζεφυρία

Από ιστορικής και αρχιτεκτονικής πλευράς, πιο ενδιαφέροντες είναι οι βυζαντινοί ναοί της Αγίας Τριάδας στον Αδάμαντα, του Χριστού στη Ζεφυρία και η Παναγία στους Κήπους.

Φωτογραφίες και περιγραφές εκκλησιαστικών μνημείων της Μήλου περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Μήλος topoGuide, που διατίθεται τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone).
Η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει το σημείο ενδιαφέροντος με ακρίβεια μέτρου.