Πεζοπορία στη Μήλο

Πεζοπορία στη Μήλο

Μήλος topoGuide
Μήλος topoGuide: Κατεβαίνοντας προς το Κλέφτικο

Το δύο πρόσωπα της γεωμορφολογίας της Μήλου - ομαλό κέντρο και απόκρημνες ακτές - καθρεφτίζονται και στον τρόπο που εξερευνά κανείς το νησί: τα πεδινά και ομαλά ανάγλυφα διατρέχονται από χωματόδρομους και οι περιοχές αυτές είναι πρόσφορες κυρίως για περιηγήσεις με όχημα.

Μήλος topoGuide
Μήλος topoGuide: Αναμετρώντας τον Προφήτη Ηλία

Στις περιοχές αυτές δημιουργήθηκε πρόσφατα από την miloterranean ένα δίκτυο γεωλογικών διαδρομών, που βοηθούν τον επισκέπτη να περιηγηθεί στα κυριότερα γεωλογικά αξιοθέατα του νησιού. Οι γεωλογικές διαδρομές αυτές ακολουθούν σχεδόν αποκλειστικά χωματόδρομους και αν είναι ενδιαφέρουσες, οι επισκέπτες του νησιού προτιμούν να τις κάνουν με διάφορους τύπους ελαφρών οχημάτων (σκούτερ, "γουρούνες" κλπ).

Μήλος topoGuide
Μήλος topoGuide: Στο μονοπάτι από Σαρακίνικο προς Μύτικα

Αντίθετα, το ορεινό τμήμα και οι απόκρημνες ακτές κρύβουν ακόμα αρκετά ενδιαφέροντα μονοπάτια, που όλα οδηγούν σε εξέχοντες προορισμούς: στον Προφήτη Ηλία - το ψηλότερο σημείο του νησιού -, στο μαγικό Κλέφτικο, στη δυσπρόσιτη Συκιά και στις εξώκοσμες ακτές από το Σαρακίνικο μέχρι τη Φυλακωπή.

Μήλος topoGuide
Μήλος topoGuide: Οικογενειακή ανάβαση στον Προφήτη Ηλία Κλήματος

Αντίστοιχα, στις απόκρημνες ζώνες γύρω από την Πλάκα έχουν διασωθεί αρκετά αρχαία μονοπάτια, που οδηγούν στο Κλήμα, στις γύρω κορφές - όλες στεφανωμένες από μια εκκλησία - και τους αρχαιολογικούς χώρους. Οι διαδρομές αυτές είναι σύντομες και εύκολες και μερικές μπορούν να εξυπηρετηθούν από τη δημοτική συγκοινωνία για την επιστροφή.

Όλα τα γνωστά μονοπάτια της Μήλου περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Μήλος topoGuide, που διατίθεται τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone).
Η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει την πεζοπορική διαδρομή που τον ενδιαφέρει και μετά του προσφέρει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της, ενώ τον ενημερώνει συνεχώς για τα σημεία ενδιαφέροντος που βρίσκονται κοντά του.