Ορχιδέες της Νάξου

Ορχιδέες της Νάξου

Naxos topoGuide
Naxos topoGuide: Ophrys bobmyliflora

Τα φρύγανα και οι θαμνότοποι της Νάξου είναι ζώνες πλούσιες σε ορχιδέες. Στα πιο ορεινά και υγρά σημεία θα συναντήσουμε την πολύ πρώιμη Neotinea lactea, την Anacamptis laxiflora, την Neotinea maculata και την Orchis sancta, που κατά τόπους μπορεί να είναι και αρκετά άφθονη.

Naxos topoGuide
Naxos topoGuide: Ophrys reinholdii

Σε ρεματιές και άλλες σκιερές και κάπως δασωμένες θέσεις θα βρούμε την μεγαλόσωμη Cephalanthera longifolia, την χλωμοπορφυρή Dactylorhiza romana, το αλλόκοτο Limodorum abortivum, την Orchis anatolica, την εντυπωσιακή Orchis anthropophora, τον Orchis provincialis και τα παράδοξα Serapias lingua και Serapias orientalis.

Naxos topoGuide
Naxos topoGuide: Ophrys scolopax

Στα φρύγανα θα βρούμε τις ιδιαίτερες Ophrys thesei και Ophrys gortynia και τα ευρείας εξάπλωσης αλλά πανέμορφα Ophrys scolopax, Ophrys bombyliflora, Ophrys omegaifera και Ophrys reinholdii. Ο προσεκτικός παρατηρητής ίσως εντοπίσει τα σπάνια και πολύ τοπικά Ophrys ceto, Ophrys ariadnae, Ophrys cretica και Ophrys icariensis.

Naxos topoGuide
Naxos topoGuide: Serapias lingua

Φωτογραφίες και περιγραφές ειδών ορχιδέας, σπάνιων και κοινών, περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Νάξος topoGuide, που διατίθεται τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone).
Η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει την περιοχή-τύπο του φυτού.