Εκκλησίες της Σαντορίνης

εκκλησίες της Σαντορίνης

Σαντορίνη topoGuide
Σαντορίνη topoGuide: Η Επισκοπή Γωνίας

Τόπος ταλαιπωρημένος από τους σεισμούς, η Σαντορίνη φέρει έκδηλα τα σημάδια της προσήλωσης των νησιωτών στο θείο: το νησί είναι κατάσπαρτο από εκκλησίες και ξωκλήσια. Έχουν καταγραφεί 338 ορθόδοξες εκκλησίες και ξωκλήσια και 10 καθολικές, ενώ στη Θηρασία είναι γνωστό ότι υπάρχουν 14 εκκλησίες.

Σαντορίνη topoGuide
Σαντορίνη topoGuide: Ο Άγιος Ιωάννης ο Κατηφόρης

Τα δύο σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία του νησιού είναι η Αγία Ειρήνη στην Περίσσα και η Παναγία Επισκοπής.

Σαντορίνη topoGuide
Σαντορίνη topoGuide: Ο Άγιος Βασίλειος στον Εμποριό

Περίπου το 1/5 των αγροτικών εκκλησιών του νησιού είναι υπόσκαφοι, και όπως και οι ανάλογες οικίες, είναι μονόχωροι, μικροί, σκοτεινοί ναοί χωρίς διάκοσμο.

Σαντορίνη topoGuide
Σαντορίνη topoGuide: Ο Χριστός στον Εμποριό

Οι κτιστοί ναοί, όσοι διασώθηκαν από τις ηφαιστειακές εκρήξεις και τους σεισμούς, είναι μονόκλιτοι, συνήθως δρομικοί καμαροσκέπαστοι ή με τρούλο, αν και δεν λείπουν σταυροειδείς ναοί με τρούλο. Υπάρχουν ελάχιστοι δίκλιτοι ναοί (όπως η Αγία Ειρήνη στην Περίσσα) και η μοναδική τρίκλιτη βασιλική είναι ο Άγιος Νικόλαος ο Κίσηρας στον Πύργο. Οι τρούλοι συχνά έχουν μπλε επίχρισμα και πολλές φορές διακοσμούνται με εξογκώματα.

Σαντορίνη topoGuide
Σαντορίνη topoGuide: Η Παναγία Κατεφιανή, στην Περίσσα

Δίπλα στις περισσότερες εκκλησίες διατηρείται το πανηγυρόσπιτο, συνήθως ένα μονόχωρο κτίσμα με πάγκους και τραπέζια, που χρησιμοποιείται την ημέρα της εορτής του αγίου, οπότε και παρατίθεται κοινό τραπέζι, η λεγόμενη «πανήγυρη», που περιλαμβάνει παραδοσιακά φαγητά με τοπικά προϊόντα.

Πως θα τις βρείτε

Santorini topoGuide
Santorini topoGuide: Ο Άγιος Γεώργιος ο Κατεφειός

Φωτογραφίες και περιγραφές εκκλησιών της Σαντορίνης περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Σαντορίνη topoGuide, που διατίθεται τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone).
Η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει το σημείο ενδιαφέροντος με ακρίβεια μέτρου.