Η Θηρασιά

Η Θηρασιά

Σαντορίνη topoGuide
Σαντορίνη topoGuide: Ανεβαίνοντας στην κορυφή της Θηρασιάς, το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία

Η Θηρασιά είναι σαν αντικατοπτρισμός της Σαντορίνης: υψώνει την απόκρημνη ανατολική όψη της προς την Καλντέρα - αντί για τη δυτική της Σαντορίνης -, ενώ η δυτική πλευρά της είναι ομαλή και απροσδόκητα φιλική.
Όλο το νησί φέρει διαμορφώσεις από πεζούλες, εκτάσεις που μεταπολεμικά αποδόθηκαν στην κτηνοτροφία και τώρα που και αυτή έχει σχεδόν εκλείψει, έχουν επιστραφεί στη φύση.
Η Θηρασιά είναι το μόνο κατοικημένο από τα νησιά της Καλντέρας, εκτός της ίδιας της Σαντορίνης.

Σαντορίνη topoGuide
Σαντορίνη topoGuide: Ο Κόρφος στη Θηρασιά

Το νησί έχει τέσσερεις οικισμούς, τον Ποταμό, την Αγία Ειρήνη, τη μικρή Αγριλιά και τον Μανωλά, που είναι κατά κάποιον τρόπο η πρωτεύουσα του νησιού - είναι ο οικισμός που φιλοξενεί όλη την κοινωνική υποδομή και τις υπηρεσίες της Θηρασιάς. Κάτω από τον Μανωλά, ο υπήνεμος Κόρφος, δεν είχε ποτέ μόνιμη κατοίκηση και σήμερα είναι απλά μια σειρά ταβέρνες και καταστήματα.
Εκτός του κατοικημένου χώρου, υπάρχουν τρεις ακόμα θέσεις όπου ο άνθρωπος άφησε τα ίχνη του: η Κερά, ο Προφήτης Ηλίας και το σύμπλεγμα της μονής Κοίμησης Θεοτόκου.

Σαντορίνη topoGuide
Σαντορίνη topoGuide: Ο Μανωλάς, στη στέψη της Καλντέρας

Η Αγία Ειρήνη ή Ρίβα, είναι το επίνειο του νησιού: τα σπίτια, από τα οποία ελάχιστα κατοικούνται - και η μοναδική ταβέρνα πλαισιώνουν την μικρή προβλήτα, όπου σταματούν για λίγα λεπτά οι "λάντζες" που έρχονται από το Αμμούδι ή η "παντόφλα" - το μικρό φέρρυ - που καταπλέει από τον Αθηνιό.

Σαντορίνη topoGuide
Σαντορίνη topoGuide: Το παλιό αγροτικό τοπίο της Θηρασιάς, κάτω από την Αγία Κυριακή

Η Κερά υπήρξε ένας μικρός απομονωμένος οικισμός στην ΝΑ πλευρά του νησιού. Σήμερα, παρόλο που είναι έρημος και ερειπωμένος, παρουσιάζει ακόμα ενδιαφέρον για τον φιλοπερίεργο επισκέπτη, καθώς πρόκειται για ένα σύμπλεγμα υπόσκαφων, τρογλωδυτικών και κτιστών καταλυμμάτων, που άλλα κατοικούντο, ενώ τα περισσότερα φιλοξενούσαν ζώα και ζωοτροφές. Η χρήση του χώρου εκτείνεται όχι μόνο πάνω στο έδαφος, αλλά και κάτω από αυτό: κάτω από τα πετρόχτιστα ερείπια κρύβεται μια δεκάδα υπόσκαφοι χώροι, και ανάμεσα τους δύο διαμπερείς θάλαμοι.
Πάνω από την Κερά στέκεται μετέωρος απέναντι στις δυναμικές γραμμές της Οίας, των Φηρών και του Ακρωτηρίου, ο μοναχικός Προφήτης Ηλίας της Θηρασιάς, πλαισιωμένος με τα απαραίτητα πανηγυρόσπιτα.

Σαντορίνη topoGuide
Σαντορίνη topoGuide: Ο έρημος οικισμός της Κεράς

Στη νοτιότερη άκρη του νησιού λάμπει η μονή Παναγιάς. Στο κέντρο ενός περιβόλου που σχηματίζεται από τους εξωτερικούς τοίχους τριών σειρών καμαροσκέπαστων κτισμάτων, καταμεσής της προστατευμένης από τον ανηλεή άνεμο του Αιγαίου αυλής, υψώνεται η εκκλησία της Κοίμησης Θεοτόκου. Το κατάλευκο συγκρότημα φαίνεται από μακριά, σάμπως να δείχνει το δρόμο στα πλοία που μπαίνουν στην Καλντέρα από το Ασπρονήσι.

Σαντορίνη topoGuide
Σαντορίνη topoGuide: Η μονή Κοίμησης Θεοτόκου στο ΝΑ ακρωτήρι της Θηρασιάς

Πεζοπορώντας στη Θηρασιά

Η Θηρασιά συνδέεται με τη Σαντορίνη με σχετικά πυκνά δρομολόγια μικρών σκαφών (η λεγόμενη λάντζα) στη γραμμή Αμμούδι-Αγία Ειρήνη (Ρίβα) και μικρών οχηματαγωγών στη γραμμή Αθηνιός-Ρίβα. Στο λιμανάκι, υπάρχει συνήθως ένα μικρό λεωφορείο του δήμου, που ανεβαίνει στο Μανωλά, από τον μοναδικό άσφαλτο του νησιού, και συνεχίζει σε έναν έρημο χωματόδρομο, που καταλήγει στη μονή της Παναγίας. Από το μικρό αυτό οδικό δίκτυο, αποσπώνται διάφορα μονοπάτια, που προσεγγίζουν όλους τους προορισμούς του νησιού: το πολύ καλό πετρόχτιστο δρομάκι που κατεβαίνει στον Κόρφο, το μονοπάτι για τον Προφήτη Ηλία, το σύντομο μονοπάτι που περιτρέχει την Κερά και άλλα δευτερεύοντα.
Η πεζοπορία στη Θηρασιά είναι σαν μια ταραγμένη συμφωνία: μια αντίστιξη ανάμεσα στη δραματική καλντέρα και τις ομαλές πλαγιές, ανάμεσα στη θειούχα ανάσα του ηφαιστείου και την ευωδιά του δεντρολίβανου, ανάμεσα στους ασφυκτικούς οικισμούς και τον ανοιχτό ορίζοντα. Η αντιθέσεις αυτές αρκούν για να ικανοποιήσουν το νου και τις αισθήσεις, καθώς περιπλανάται κανείς στο νησάκι, στο χρόνο που του αφήνει το πρώτο με το τελευταίο δρομολόγιο της λάντζας.

Santorini topoGuide
Santorini topoGuide: Πεζοπορώντας στη Θηρασιά, με φόντο την Οία

Φωτογραφίες και περιγραφές όλων των αξιοθέατων της Θηρασιάς, καθώς και περιγραφές των κύριων πεζοπορικών διαδρομών, περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Σαντορίνη topoGuide, που διατίθεται τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone).
Η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει το σημείο ενδιαφέροντος και τον πλοηγεί στα μονοπάτια.