"Μοναστήρια" και εκκλησίες της Σίφνου

"Μοναστήρια" και εκκλησίες της Σίφνου

Sifnos topoGuide
Sifnos topoGuide: Το 'μοναστήρι' του Προφήτη Ηλία Αψηλού

Ανάμεσα στα πολυάριθμα εκκλησιαστικά μνημεία της Σίφνου, ξεχωριστή θέση έχει το μοναστήρι της Παναγίας Χρυσοπηγής, κορωνίδα μίας τεράστιας «συλλογής» από μεγάλους ναούς και ξωκλήσια διεσπαρμένα από άκρη σε άκρη στο νησί, το καθένα με μοναδικό χαρακτήρα.

Sifnos topoGuide
Sifnos topoGuide: Το 'μοναστήρι' της Παναγίας Τόσου Νερού

Από τις λεγόμενες μονές του νησιού, λίγες είχαν ή έχουν έχουν πραγματική μοναστική λειτουργία. Τα λεγόμενα "μοναστήρια" της Σίφνου, όπως ο Προφήτης Ηλίας ο Αψηλός, η Παμαγία Τόσου Νερού και πολλά άλλα, δεν είναι κανονικές μονές με μοναχούς, αλλά ένας ιδιότυπος τρόπος "εξημέρωσης" της ερημιάς: τα "μοναστήρια" αυτά, όπως και πολλά από τα ξωκλήσια, μαζί με τα συνοδά κτίσματα, συνθέτουν ένα ιδιότυπο σύμπλεγμα πολλαπλών λειτουργιών, προσφέροντας χώρο καταφυγής ή διαμονής, αποθηκευτικό χώρο, θέση λήψης νερού κ.α. Περιστασιακά, κάποια από τα "μοναστήρια" φιλοξενούν ένα φθίνον ετήσιο πανηγύρι.

Φωτογραφίες και περιγραφές εκκλησιαστικών μνημείων της Σίφνου περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Σίφνος topoGuide, που διατίθεται τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone).
Η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει το σημείο ενδιαφέροντος με ακρίβεια μέτρου.