Μνημεία της Σίφνου

Μνημεία της Σίφνου

Τα κυριότερα υλικά συστατικά της αρχαίας ιστορίας της Σίφνου είναι οι οχυρώσεις - από προϊστορικές έως και μεσαιωνικές - και τα λείψανα της μεταλλευτικής δραστηριότητας - εκτεινόμενα επίσης από την πρώιμη αρχαιότητα έως και τους τελευταίους αιώνες.

Sifnos topoGuide
Sifnos topoGuide: Η μυκηναϊκή ακρόπολη στο λόφο του Αγίου Ανδρέα

Στην κορυφή του λόφου Γαρδινελιά έχουν ανασκαφεί τα ερείπια εκτεταμένης αρχαίας ακρόπολης. Ο ιδιαίτερα φροντισμένος και καλοδιατηρημένος αρχαιολογικός χώρος είναι ανοιχτός και επισκέψιμος και παρέχει άφθονες πληροφορίες για την ιστορία της θέσης. Οι πρώτες ενδείξεις κατοίκησης ανάγονται στη Νεολιθική εποχή (4η χιλιετία π.Χ.), ωστόσο η βασική δομή οχυρωμένου οικισμού που διακρίνουμε σήμερα διαμορφώθηκε την Μυκηναϊκή περίοδο (13ος αιώνα π.Χ.). Ο οικισμός έφτασε στο απόγειο της ακμής του τον 7ο-6ο αιώνα π.Χ και παρέμεινε ενεργός μέχρι τον 2ο αιώνα π.Χ.

Sifnos topoGuide
Sifnos topoGuide: Η περιοχή των αρχαίων μεταλλείων στον Άγιο Σώστη

Η μεταλλευτική δραστηριότητα στη Σίφνο έχει (εξακριβωμένα) ιστορία τουλάχιστον 27 αιώνων (από τον 7ο αιώνα π.Χ.), ωστόσο υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις ότι ήδη από την προϊστορική περίοδο (3η χιλιετία π.Χ.) οι κάτοικοί της γνώριζαν και εκμεταλλεύονταν τα κοιτάσματα του νησιού. Στην εξαγωγή μετάλλων οφείλεται εν πολλοίς η οικονομική και εμπορική ακμή της Σίφνου κατά την αρχαϊκή περίοδο (7ος-5ος αιώνας π.Χ.) και αναφορά σε αυτή γίνεται από αρκετούς συγγραφείς και ιστορικούς της αρχαιότητας. Τα κύρια προϊόντα της μεταλλουργίας στο νησί ήταν άργυρος, μόλυβδος, σίδηρος, χρυσός κ.α. Οι θέσεις μετάλλευσης είναι διάσπαρτες στο νησί, ουσιαστικά, όμως, διακρίνονται δύο βασικές ζώνες: η μία ξεκινά από τα ΒΑ και το ακρωτήρι του Άγιου Σώστη και κατευθύνεται ΝΔ, μέχρι τα μεταλλεία της Τσιγγούρας, νότια και πάνω από τον όρμο Καμαρών, ενώ η δεύτερη εντοπίζεται στη ΝΑ Σίφνο, στην περιοχή Φάρου-Αποκοφτού.

Φωτογραφίες και περιγραφές όλων των μνημείων της Σίφνου περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Σίφνος topoGuide, που διατίθεται τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone).
Η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει το σημείο ενδιαφέροντος με ακρίβεια μέτρου.