Πηγές και νερά της Σίφνου

Πηγές και νερά της Σίφνου

Sifnos topoGuide
Sifnos topoGuide: Το κρηνικό συγκρότημα στις Τρες Πηγές

Στη Σίφνο υπάρχουν λίγες, μικρές πηγές, οι περισσότερες με παροχές και σε θέσεις που δεν μπορούν σήμερα να εξυπηρετήσεουν τους κεντρικούς οικισμούς. Παλιότερα ωστόσο, οι πηγές αυτές ήταν τα μοναδικά επιφανεικά νερά του νησιού και είχαν δεχτεί την κατάλληλη φροντίδα. Έτσι τις βρίσκουμε ακόμα και σήμερα, κάπως παραγνωρισμένες, αλλά περιποιημένες και διαθέσιμες σε όλους, πάνω στα μονοπάτια ή κοντά στους νέωτερους δρόμους.

Sifnos topoGuide
Sifnos topoGuide: Μεγάλο παράκτιο πηγάδι στο Αποκοφτό

Από την αρχή του χρόνου έως και πολύ πρόσφατα, όπως και σε πολλά άλλα Κυκλαδονήσια, η εξυπηρέτηση των κατοίκων των οικισμών γινόταν με στέρνες που συγκέντρωναν το νερό των ομβρίων από τις στέγες και άλλες κατάλληλα διαμορφωμένες επιφάνειες. Οι στέρνες αυτές, συχνά με επιστόμιο που θυμίζει πηγάδι, είναι ακόμα σε χρήση σε πολλά σημεία του νησιού.

Sifnos topoGuide
Sifnos topoGuide: Η παράκτια πηγή Τόσο Νερό

Στη Σίφνο θα συναντήσουμε ακόμα τα τυπικά πηγάδια αποστράγγισης του επιφανειακού εδαφικού στρώματος, συχνά δίπλα ή πολύ κοντά στην κοίτη ρεματιών, όπως και τα γνωστά από πολλές παράκτιες θέσεις σε όλη την Ελλάδα μικρά παράκτια πηγάδια με υφάλμυρο νερό.

Sifnos topoGuide
Sifnos topoGuide: Ο Αμπουρδέκτης

Τέλος, υπάρχει μια φυσική λούτσα, που κρατά νερό το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, ο περιβόητος Αμπουρδέκτης, μια λιλιπούτεια λιμνούλα στα βόρεια του νησιού, που δανείζεται το όνομά του από τους Ομβροδέκτες άλλων περιοχών - χωρίς ωστόσο να έχει καμία σχέση με αυτούς, τεχνικά.

Φωτογραφίες και περιγραφές για από τα νερά και τις πηγές της Σίφνου περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Σίφνος topoGuide, που διατίθεται τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone).
Η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει το σημείο ενδιαφέροντος με ακρίβεια.