Πεζοπορία στην Κέα

Η Κέα, πιο γνωστή με το λαϊκό όνομα Τζιά, είναι το έκτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων (επιφάνεια 131 τ.χλμ.).
Είναι το κοντινότερο νησί στην Αττική (16 ΝΜ από το Λαύριο).
Η ακτογραμμή της Κέας έχει περίμετρο 85 χλμ. και με εξαίρεση τους δύο μεγάλους όρμους του Αγίου Νικολάου και του Οτζιά, έχει αβαθή διαμελισμό, που ωστόσο προσφέρει αρκετά ασφαλή αγκυροβόλια, όπως τους όρμους των Ποισσών και του Κούνδουρου.
Το ανάγλυφο του νησιού είναι σχετικά ήπιο, με μια μακριά κορυφογραμμή, από την οποία απορρέουν πολλές και βαθιές ρεματιές που καταλήγουν σε πλατιές παραλίες. Παράλληλα, το τοπίο είναι καταπράσινο, καθώς όλες οι ομαλές πλαγιές είναι κατάφυτες από βελανιδιές. Έτσι το τοπίο της Κέας θυμίζει ελάχιστα τα άλλα Κυκλαδονήσια, τα περισσότερα κατάξερα και περιχαρακωμένα από παράκτιους γκρεμούς.

Κέα Κέα Κέα Κέα Κέα Κέα

Τα παλιά μονοπάτια της Κέας έχουν σηματοδοτηθεί και οργανωθεί σε μεγάλες και πολύ ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές.

Ο πληρέστερος οδηγός περιήγησης στην Κέα είναι η εφαρμογή Κέα topoGuide για συσκευές Android ή αντίστοιχα για συσκευές iOS (iPhone), που περιλαμβάνει 19 πεζοπορικές διαδρομές.
Οι διαδρομές πλαισιώνονται από αναλυτικές περιγραφές, φωτογραφίες και τα σημεία ενδιαφέροντος της άμεσης γειτονίας τους. Η εφαρμογή αναγνωρίζει την πλησιέστερη διαδρομή και προτείνει στον χρήστη να τον καθοδηγήσει ενεργητικά κατά μήκος της.