Εκκλησίες του Λυκαβηττού

Εκκλησίες του Λυκαβηττού

Είναι γνωστό ότι στην κορυφή υπήρχε κατά την αρχαιότητα {b}ναός του Ακραίου Δία{/b} και στα μεσαιωνικά χρόνια ναΐσκος του Προφήτη Ηλία και πιθανόν μικρό κοιμητήριο. Στα θεμέλια της παλιάς αυτής εκκλησίας χτίστηκε τον 18ο αι. νέος μονόκλιτος ναός, βασιλικού ρυθμού, αφιεωρωμένος στον Άγιο Γεώργιο. Αργότερα ο ναός επεκτάθηκε με την προσθήκη δύο παρεκκλησίων, του Προφήτη Ηλία και Αγίου Κωνσταντίνου. Το μνημειακό κωδωνοστάσιο είναι δώρο της Βασίλισσας Όλγας.

Λυκαβηττός topoGuide
Λυκαβηττός topoGuide: Η εκκήσία του Αγίου Γεωργίου στην κρορυφή του Λυκαβηττού

Ο Λυκαβηττός προσέλκυσε το ενδιαφέρον των ασκητών και αναφέρεται ότι εδώ ασκήτευσαν ο Άγιος Γρηγόριος, ο Μέγας Βασίλειος και ο Άγιος Αριστείδης. Σχετικό με το ρεύμα αυτό είναι και το εκκλησάκι των Αγίων Ισιδώρων που χτίστηκε τον 15ο με 16ο αιώνα μ.χ. στην είσοδο σπηλιάς. Η εκκλησία είναι τρισυπόστατη (αφιερωμένη στον Άγιο Ισίδωρο τον Πηλουσιώτη, την Αγία Μυρόπη ή Μερόπη και τον Άγιο Γεράσιμο). Η σημερινή μορφή του ναού είναι αποτέλεσμα παρεμβάσεων του 20ου αι. Σε γειτονικό φυσικό σχίσμα ασκήτευσε ο Άγιος Αριστείδης. Το κοίλωμα είναι κλειστό με κάγκελα, αλλά τελείται ετήσια λειτουργία στις 13 Σεπτεμβρίου.

Φωτογραφίες και περιγραφές των εκκλησιαστικών μνημείων του Λυκαβηττού περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Λυκαβηττός topoGuide. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για συσκευές Android και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).
Η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει το σημείο ενδιαφέροντος.