Ανακαλύψτε την Πάρνηθα

Ανακαλύψτε την Πάρνηθα

Κείμενο και φωτό: Τ. Αδαμακόπουλος

Mt Parnitha topoguide
Parnitha topoguide: Η κορυφή Άρμα

Η Πάρνηθα καταλαμβάνει τη ΒΔ πλευρά του Λεκανοπεδίου της Αθήνας, οριοθετώντας έτσι διαχρονικά τη ζώνη άμεσης επιρροής της μεγάλης πόλης. Με τον ψηλό και κυρίως πολύ εκτεταμένο όγκο της, ορίζει τις εσωτερικές διόδους επικοινωνίας της Αθήνας προς τα δυτικά και τα βόρεια. Η Πάρνηθα υπήρξε το μεγαλύτερο, ψηλότερο και πλέον δύσβατο τμήμα στη γεωγραφική συντυχία της αττικοβοιωτικής μεθορίου, δηλ. του ορεινού τείχους από τον Κορινθιακό μέχρι τον Ευβοϊκό κόλπο που δημιουργεί με τα βουνά Πεντέλη, Πάστρα, Πατέρας και Κιθαιρώνας. Με άλλα λόγια η Πάρνηθα είναι το "κλειδί" ενός τοπικού γεωπολιτικού τόξου, το οποίο υποδεικνύει τη θέση της Αθήνας. Παράλληλα, η δυτική απόληξη της Πάρνηθας συμμετέχει στη γεωγραφία της σημαντικότερης ιστορικά σύνδεσης της Βοιωτίας με την Αττική γη, του περάσματος των Ελευθερών.

Mt Partitha topoguide
Parnitha topoguide: Το καταφύγιο Μπάφι

Ψηλότερη και με πολύ μεγαλύτερη έκταση από κάθε άλλο βουνό της Αττικής και των γειτονικών περιοχών, η Πάρνηθα παρουσιάζει χαρακτηριστικά παρόμοια με των μεγάλων βουνών της Νότιας Ελλάδας και διαφοροποιείται καθοριστικά από την Πεντέλη και τον Υμηττό, με κύριο χαρακτηριστικό την ύπαρξη πραγματικής ορεινής ενδοχώρας: πίσω από το τείχος των νότιων κλιτύων της και μέχρι την ύφεση του Ασωπού, απλώνεται μια μεγάλη εσωτερική ζώνη, που έχει στοιχεία του μεγάλου βουνού - έλατα, πηγές, φαράγγια, ορθοπλαγιές - και σημαντικούς πόρους, όπως τα μεγάλα οροπέδια Σαλονίκι και Βούντημα.

Mt Partitha topoguide
Parnitha topoguide: Το αρχαίο φρούριο της Φυλής

Στην Πάρνηθα έχουν συντηρηθεί και σηματοδοτηθεί εκατοντάδες χιλιόμετρα μονοπάτια που διατρέχουν όλο το βουνό. Ο πληρέστερος οδηγός πεζοπορίας στην Πάρνηθα είναι η εφαρμογή Πάρνηθα topoguide, που είναι διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).

Ο πρωτοποριακός αυτός ψηφιακός οδηγός περιλαμβάνει περιγραφές και φωτογραφίες για 37 πεζοπορικές και 16 ποδηλατικές διαδρομές και 6 προτάσεις ορεινού τρεξίματος. Οι διαδρομές απλώνονται σε ολόκληρη την έκταση του μεγάλου αττικού βουνού. Η εφαρμογή παρέχει αναλυτικούς χάρτες, ενώ στο πεδίο κάνει ενεργητική καθοδήγηση στον περιπατητή.