Νερά της Ορεινής Ναυπακτίας

Νερά της Ορεινής Ναυπακτίας

Ναυπακτία topoguide
Ναυπακτία topoguide: Η Βρύση Σκανταλάκη

Περιοχή με εναλλαγές ασβεστολίθων και φλύσχη και ταυτόχρονα ζώνη μεγάλου ετήσιου ύψους βροχής, η Ορεινή Ναυπακτία έχει άφθονα επιφανειακά και υπόγεια νερά. Εκτός από τις αναρίθμητες ρεματιές που συντηρούν μακρύτατες σειρές από πλατάνια, εκατοντάδες πηγές αναβλύζουν σε κάθε γωνιά του ορεινού αναγλύφου.

Οι κρήνες

Ναυπακτία topoguide
Ναυπακτία topoguide: Η Βρύση της Παπαδιάς

Οι περισσότερες αξιόλογες πηγές έχουν πλέον μαστευθεί για τις ανάγκες των οικισμών - που στην τουριστική περίοδο έχουν πλέον αυξημένη κατανάλωση. Υπάρχουν ωστόσο, πολλές, συνήθως μικρότερες, πηγές, στολισμένες με ωραίες κρηνικές διαμορφώσεις, που προσφέρουν τη δροσιά τους στους παρόδιους ή πεζοπορούντες επισκέπτες της περιοχής.

Οι καταρράκτες

Ναυπακτία topoguide
Ναυπακτία topoguide: Ο καταρράκτης της Τσούρνας

Μέσα στις ρεματιές, αργά ή γρήγορα, ο άξονας του νερού θα συναντήσει ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο σκαλί, λαξεμένο πάνω σε μια παρειά ασβεστόλιθου ή ψαμμίτη. Οι συνήθως μικροί αυτοί καταρράκτες - από 10 έως 30 μ. ύψος - αποτελούν δημοφιλή και προσιτά αξιοθέατα και αξίζουν πάντα την μικρή πεζοπορία που απαιτείται για την προσπέλασή τους.

Πως θα τα βρείτε

Φωτογραφίες και περιγραφές για από τις πολυάριθμες πηγές και κρήνες της Ορεινής Ναυπακτίας περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Ναυπακτία topoguide, που διατίθεται τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone).
Η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει το σημείο ενδιαφέροντος με ακρίβεια.

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος