Πανίδα της Κέας

Πανίδα της Κέας

Kea topoGuide
Kea topoGuide: Νησοπέρδικα (Alectoris chukar)

Στα κάπως μεγάλα χερσαία θηλαστικά σημειώνουμε την παρουσία του κουναβιού και του σκαντζόχοιρου, ενώ έχουν καταγραφεί μυγαλές, ποντίκια και νυχτερίδες. Καθώς η ακτογραμμή του νησιού έχει άφθονες υποθαλάσσιες σπηλιές, πιστεύεται ότι ένας μικρός πληθυσμός από μεσογειακές φώκιες (Monachus monachus) ζει και φωλιάζει στη θαλάσσια ζώνη γύρω από το νησί.

Kea topoGuide
Kea topoGuide: Σταβλοχελίδονο (Hirundo rustica)

Περίπου 40 είδη πουλιών εκτιμάται ότι φωλιάζουν στην Κέα. Πιο σημαντική είναι η θέση του νησιού ως σταθμός για τα μεταναστευτικά πτηνά, με δεκάδες είδη να παρατηρουνται ως σποραδικοί ανοιξιάτικοι ή φθινοπωρινοί επισκέπτες. Χαρακτηριστική είναι η συχνή παρουσία του μαυροπετρίτη (Falco eleonorae) την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Kea topoGuide
Kea topoGuide: Αγιόφιδο (Telescopus fallax)

Σε αναλογία με τα γειτονικά Κυκλαδονήσια, η ερπετοπανίδα της Κέας είναι ιδιαίτερα ποικίλη σε σαύρες και φίδια, όπως η Τρανόσαυρα (Lacerta trilineata), το Σαμιαμίδι (Hemidactylus turcicus), το Αγιόφιδο (Telescopus fallax) και η Σαίτα (Platyceps najadum), ενώ θεωρείται πιθανή η παρουσία της Κρασπεδοχελώνας (Testudo marginata), του Έρυκα (Eryx jaculus) και του Λαφίτη (Elaphe quatuorlineata).

Φωτογραφίες και περιγραφές των πολλών ειδών πανίδας της Κέας, σπάνιων και κοινών, περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Κέα topoGuide, που διατίθεται τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone).
Η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει μια χαρακτηριστική θέση για κάθε ζωϊκό είδος με απόλυτη ακρίβεια.