Κύθνος: Δρυοπίδα-Λεύκες

Διαδρομή 2: Δρυοπίδα-Λεύκες

Η διαδρομή Δρυοπίδα-Λεύκες είναι μια από τις ωραιότερες πεζοπορίες της Νότιας Κύθνου. Πλούσια σε πολιτισμικά στοιχεία, η διαδρομή είναι κατηφορική και σύντομη και συνεπώς κατάλληλη για οικογένειες με μικρά παιδιά. Η διαδρομή έχει κοινό ξεκίνημα με τη διαδρομή Δρυοπίδα-Καλό Λιβάδι-Κανάλα.

Kythnos Mediodactylus kotschyi Kythnos Kythnos

Η πορεία ξεκινά από την κεντρική πλατεία της Δρυοπίδας και τη διασχίζει προς τα ανατολικά, μέσα από τα χαρακτηριστικά στενά δρομάκια της, περνώντας δίπλα από το σπήλαιο Καταφύκι.

Μέσω ενός σύντομου μονοπατιού και ενός μικρού δρόμου φτάνουμε στον κεντρικό άσφαλτο, ακριβώς μπροστά στο ξωκλήσι του Ταξιάρχη. Με δρομάκι, μπαίνουμε στο πολύ καλό μονοπάτι, που γυρίζει σταδιακά προς τη θάλασσα και κατηφορίζει ομαλά. Περνάμε δίπλα από τον Άγιο Ιωάννη και μετά φτάνουμε στη μεγάλη πηγή με τις παλιές σκάφες πλυσίματος.

Κατηφορίζουμε στο πολύ καλό μονοπάτι και σύντομα φτάνουμε στην παραλία των Λευκών. Αφήνουμε τον κατάλευκο Άγιο Νικόλαο στα δεξιά μας και διατρέχοντας την ακτή φτάνουμε στο τέλος του ασφαλτόδρομου που εξυπηρετεί τις ταβέρνες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια του μικρού οικισμού.