Κύθνος: Δρυοπίδα-Καλό Λιβάδι-Κανάλα

Διαδρομή 3: Δρυοπίδα-Κανάλα

Η διαδρομή Δρυοπίδα-Καλό Λιβάδι-Κανάλα είναι μια σχετικά μεγάλη και χορταστική σε πολιτισμικά στοιχεία διαδρομή. Είναι κυρίως κατηφορική στη φορά περιγραφής και έχει κοινό ξεκίνημα με τη διαδρομή Δρυοπίδα-Λεύκες.

Kythnos Mediodactylus kotschyi Kythnos

Η πορεία ξεκινά από την κεντρική πλατεία της Δρυοπίδας και τη διασχίζει προς τα ανατολικά, μέσα από τα χαρακτηριστικά στενά δρομάκια της, περνώντας δίπλα από το σπήλαιο Καταφύκι.

Μέσω ενός σύντομου μονοπατιού και ενός μικρού δρόμου φτάνουμε στον κεντρικό άσφαλτο, ακριβώς μπροστά στο ξωκλήσι του Ταξιάρχη. Με δρομάκι, μπαίνουμε στο πολύ καλό μονοπάτι, στρίβουμε προς τα δεξιά και κατηφορίζουμε προς το ξωκλήσι της Παναγίας του Μαθιά. Δίπλα στην εκκλησάι υπάρχει πηγή με μεγάλη στεγασμένη κατασκευή με σκάφες πλυσίματος.

Το μονοπάτι διατρέχει μια ζώνη με παλιά αγροκτήματα και μπαίνει για λίγο σε χωματόδρομο. Συναντάμε τον άσφαλτο και αμέσως μπαίνουμε σε δρομάκι που καταλήγει σε συγκρότημα κατοικιών. Από εδώ αρχίζει το ωραίο μονοπάτι προς το Καλό Λιβάδι, που μας φέρνει πάνω από την παραλία. Κατεβαίνουμε στην παραλία από δρομάκια.

Το μονοπάτι για την Κανάλα ξεκινά στη νότια άκρη της παραλίας. Το μονοπάτι ανηφορίζει σταθερά μέχρι τη ράχη, όπου συναντά χωματόδρομο. Πάμε δεξιά περιτρέχοντας μια μικρή λεκάνη και ξαναμπαίνουμε σε παλιό μονοπάτι που κατηφορίζει ανάμεσα σε νεόδμητες οικίες προς την παραλία Αντώνηδες.

Από την παραλία Αντώνηδες ένα σύντομο μονοπάτι με σκαλιά μας φέρνει στο ύψωμα όπου απλώνεται ο οικισμός της Κανάλας. Η διαδρομή τελειώνει στο μικρό εμπορικό κέντρο. Η ομώνυμη εκκλησία της Παναγίας βρίσκεται λίγο ανατολικά.