Ανακαλύψτε την Κίμωλο

Ανακαλύψτε την Κίμωλο

Κίμωλος
Κίμωλος
Η Χώρα της Κιμώλου ή Χωριό όπως λέγεται τοπικά

Ένα από τα μικρότερα κατοικημένα νησιά των Κυκλάδων, η Κίμωλος έχει έκταση 37 τετ.χλμ. και μόλις 900 κατοίκους (απογραφή 2011). Είναι πολύ κοντά στη Μήλο, με την οποία συνδέεται με οχηματαγωγό ανοιχτού τύπου (η απόσταση Πολλώνια-Ψάθη καλύπτεται σε 30 λεπτά) και αντίκρυ στην ακατοίκητη Πολύαιγο.

Κίμωλος
Κίμωλος
Γενική εικόνα του νησιού από την Πολλώνια

Σχεδόν όλος ο πληθυσμός κατοικεί στο Χωριό και ελάχιστοι στην Ψάθη, το λιμάνι του νησιού. Το Χωριό είναι μεγάλος οικισμός, απλωμένος στο κυματιστό ανάγλυφο της μικρής κορυφής Ξαπλωβούνι. Ο μοναδικός δρόμος φτάνει στην άκρη του οικισμού και η εξυπηρέτηση των οικιών γίνεται από ένα δαιδαλώδες δίκτυο δρομίσκων, με τα πόδια ή με γαϊδούρια, που είναι άφθονα στο νησί. Το Χωριό συγκεράζει σχεδόν όλες τις λειτουργίες και υπηρεσίες μιας μικρής πόλης.

Κίμωλος
Κίμωλος
Η εξωτική ακτή στα Ελληνικά

Το υπόλοιπο νησί είναι πρακτικά ακατοίκητο και το οδικό δίκτυο υποτυπώδες. Η μικρή τουριστική ζώνη της Κιμώλου συνοψίζεται γύρω από τους παράκτιους πόλους Αλυκή, Καλαμίτσι και Μπονάτσα, στην ουσία μια μεγάλη παραλία με λίγες υποδομές διαμονής και εστίασης, ενώ μια πιο εξωτική νότα χαρίζουν - στους λίγους που αποτολμούν να πάνε ... 2-3 χιλιόμετρα πιο δυτικά - το Ελληνικό και η Μαυροσπηλιά.

Η ανατολική ακτή έχει κάποιες υποδομές, ενώ οι παραλίες του βορρά, τα Μοναστήρια και η Βρωμολίμνη, είναι κατάλληλες για μόνωση και ηρεμία.

Κίμωλος
Κίμωλος
Κατεβαίνοντας το μονοπάτι από το Σελάδι στην Μαυροσπηλιά (Διαδρομή 2)

Με εξαίρεση τα παραδοσιακά στοιχεία αρχιτεκτονικής και παραγωγής στο Χωριό και τα λίγα αρχαιολογικά αξιοθέατα στα Ελληνικά, η Κίμωλος δεν έχει άλλα εύκολα τουριστικά θέλγητρα. Αντίθετα, είναι πλούσια σε στοιχεία βαθύτερης ανάγνωσης, όπως οι αναρίθμητοι γεωλογικοί θησαυροί, το εκπληκτικά δουλεμένο αγροτικό τοπίο των βόρειων ερημιών και η ιδιαίτερη φύση.

Όλα αυτά προσπελαύνονται με ένα και μοναδικό μέσο: την πεζοπορία. Πρόσφατα έχουν καθαριστεί και σηματοδοτηθεί επτά αξιόλογες πεζοπορικές διαδρομές, που οδηγούν τον επισκέπτη στις πιό ενδιαφέρουσες γωνιές μιας ελάχιστα γνωστής Κιμώλου.

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για την Κίμωλο είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια του νησιού περιλαμβάνονται ήδη στην εφαρμογή topoguide greece.

Η εφαρμογή topoguide greece είναι διαθέσιμη για συσκευές Android από το Play Store.

Η εφαρμογήtopoguide greece είναι επίσης διαθέσιμη για συσκευές iOS (iPhone και iPad) από το App Store.