Χλωρίδα της Κιμώλου

Χλωρίδα της Κιμώλου

Κίμωλος
Κίμωλος
Colchicum cupanii

Η βλάστηση της Κιμώλου είναι τυπική των ορεινών αλλά χαμηλών Κυκλαδονησιών: ένας γκριζόχρωμος μανδύας από αραιότερα ή πυκνότερα φρύγανα σκεπάζει όλες τις πλαγιές, με κατά τόπους εντονότερη παρουσία του σχίνου ή της αγριελιάς. Σε πολλά σημεία διατηρούνται αραιές συστάδες από φίδες (Juniperus phoenicea), όπως στο λεγόμενο Μαύρο Δάσος, στη μεγάλη ρεματιά της Διαδρομής 1.

Κίμωλος
Κίμωλος
Medicago marina

Διαφοροποιήσεις από αυτό το βασικό πρότυπο αποτελούν οι συστάδες πικροδάφνης στις ρεματιές, οι μικρές αμμοθίνες σε 2-3 παραλίες και η αλοφυτική βλάστηση στο μικρό υγρότοπο της Αλυκής.

Κίμωλος
Κίμωλος
Crocus laevigatus

Στην Κίμωλο έχουν καταγραφεί 443 φυτικά είδη, περίπου τα μισά σε σχέση με τη γειτονική Μήλο (περίπου 850 είδη). Από τις πιο ενδιαφέρουσες παρουσίες είναι τα βραχόβια είδη (Helichrysum κλπ), τα παράκτια (Limonium sp. και ο ευρύτατα διαδεδομένος αλλά εντυπωσιακός και ταυτόχρονα απειλούμενος Κρίνος της θάλασσας (Pangratium maritimum) και τα είδη των θαμνώνων (κολχικά, όπως το Colchicum cupanii, οι φθινοπωρινοί κρόκοι Crocus laevigatus και Crocus cartwrightianus και ορχιδέες του γένους Ophrys κλπ).

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για την πεζοπορία και τη φύση της Κιμώλου είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια του νησιού περιλαμβάνονται ήδη στην εφαρμογή topoguide greece.

Η εφαρμογή topoguide greece είναι διαθέσιμη για συσκευές Android από το Play Store.

Η εφαρμογήtopoguide greece είναι επίσης διαθέσιμη για συσκευές iOS (iPhone και iPad) από το App Store.