Ανακαλύψτε τη Σέριφο

Ανακαλύψτε τη Σέριφο

Η Σέριφος, με έκταση 75 τ.χλμ. και ακτογραμμή 83 χλμ., είναι ένα μεσαίο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων. Κοντά της βρίσκονται οι νησίδες Σεριφοπούλα και Βους. Ο μεγαλύτερος οικισμός και έδρα των υπηρεσιών του νησιού είναι η Χώρα (ή Σέριφος), κατάλευκη και οχυρή, ντυμένη γύρω από μια βράχινη πλαγιά πάνω από το επίνειό της, το Λιβάδι.
Άλλοι αξιόλογοι οικισμοί είναι ο Κουταλάς, το Μεγάλο Λιβάδι, η Παναγιά και ο Καλλίτσος. Στην απογραφή του 2011 η Σέριφος βρέθηκε με 1.420 κατοίκους.

Η Σέριφος είναι άγονη και αραιοκατοικημένη. Μοναδικός πλούτος της, τα σιδηρούχα μεταλλεύματα (αιματίτης, μαγνητίτης και τοπικά χαλκός), που είναι οριακά εκμεταλλεύσιμα. Η μεταλλευτική δραστηριότητα άρχισε από την προϊστορική περίοδο και εντάθηκε στα τέλη του 19ου - αρχές του 20ου αι., δίνοντας μια διέξοδο στις κοινότητες της ενδοχώρας, εγκαταλείφθηκε ωστόσο οριστικά στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Χωρίς να είναι ακριβώς ορεινό, (η ψηλότερη κορυφή, ο Τρούλος, φτάνει τα 585 μ.), το νησί έχει ανήσυχο ανάγλυφο, που ωστόσο δεν είναι πολύ τραχύ, καθώς οι κλίσεις δεν είναι πολύ έντονες. Όλες οι πλαγιές είναι διαμορφωμένες σε πεζούλες, ενώ υπάρχουν και μερικά ωραία οροπέδια, όπως τα Λιβαδερά (στην περιοχή του ελικοδρομίου).

Σέριφος
Σέριφος: Ο όρμος του Κουταλά

Από το πλούσιο πλέγμα από καλντερίμια και μονοπάτια που συνέδεε τους οικισμούς του νησιού, έχει σηματοδοτηθεί ένα δίκτυο από 7 πεζοπορικές διαδρομές. Οι διαδρομές αυτές αποτελούν ιδανικούς άξονες για να περπατήσετε στο όμορφο αυτό νησί.

Σέριφος
Πεζοπορία στη Βόρεια Σέριφο

Ο οδηγός Σέριφος topoguide συνιστά τον αναλυτικότερο ψηφιακό οδηγό για το νησί. Περιλαμβάνει μια διεξοδική παρουσίαση της γεωγραφίας, της φύσης και του πολιτισμού της Σερίφου, καθώς και όλες τις πεζοπορικές διαδρομές, για τις οποίες προσφέρει ενεργητική πλοήγηση πάνω στο μονοπάτι.

Ο οδηγός Σέριφος topoguide διατίθεται τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone).
Η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει το σημείο ενδιαφέροντος.