Χλωρίδα στο Ακρωτήρι και το Θέρισο

Χλωρίδα στο Ακρωτήρι και το Θέρισο

Γνωρίστε είδη φυτών

Χανιά topoGuide: Tulipa cretica
Χανιά topoGuide: Tulipa cretica

Η χλωρίδα του Ακρωτηρίου υπολογίζεται ότι περιλαμβάνει περισσότερα από 500 είδη. Η περιοχή φιλοξενεί αρκετά είδη ορχεοειδών (είδη του γενών Ophrys, Orchis, Anacamptis, Serapias κ.α.), άλλα είδη που είναι ενδημικά της Κρήτης, όπως η κρητική τουλίπα (Tulipa cretica), o δίκταμος (Origanum dictamnus) και η πετρομαρούλα (Petromarula pinnata), καθώς και άλλα όμορφα ή σπάνια ποώδη είδη, όπως η κρητική αριστολόχια (Aristolochia cretica), το αγριοκρέμμυδο της Νεάπολης (Allium neapolitanum) και η μαχαιρίδα (Gladiolous italicus).

Χανιά topoGuide: Mandragoras officinarum
Χανιά topoGuide: Mandragoras officinarum

Το φαράγγι του Θέρισου είναι κομβικό στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος της Δυτικής Κρήτης. Λόγω της γεωμορφολογικής ιδιαιτερότητας και της σημασίας του ως καταφύγιο της χλωρίδας μέσα σε μια έντονα εξελισσόμενη περιοχή, το φαράγγι προστατεύεται στο πλαίσιο των περιοχών κοινοτικού ενδιαφέροντος του δικτύου Natura 2000.

Χανιά topoGuide: Mattthiola tricuspidata
Χανιά topoGuide: Mattthiola tricuspidata

Η πόλη των Χανίων κρύβει έναν μεγάλο πλούτο από ημιφυσικούς βιοτόπους, όπως τα ενετικά τείχη, οι παραλίες και οι μικροί πράσινοι θύλακες: στις ζώνες αυτές ο προσεκτικός επισκέπτης θα βρει πολλά ενδιαφέροντα είδη φυτών.

Χανιά topoGuide: Ebenus cretica
Χανιά topoGuide: Ebenus cretica

Φωτογραφίες και περιγραφές ειδών χλωρίδας της ευρύτερης περιοχής από το Ακρωτήρι μέχρι το Θέρισο, ανάμεσα στα οποία και μερικά χαρακτηριστικά είδη των Χανίων, περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Χανιά topoGuide, που είναι διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad). Η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει την περιοχή-τύπο του φυτού.