Από το Ελαφονήσι στη Σούγια

Από το Ελαφονήσι στη Σούγια

Από το Ελαφονήσι στη Σούγια: Περιοχή Ελαφονησίου
Ελαφονήσι-Σούγια
Περιοχή Ελαφονησίου

Η έκταση ανάμεσα στη Χρυσοσκαλίτισα και το Ελαφονήσι συντίθεται από ένα επίπεδο, αν και βραχώδες, παράκτιο τμήμα, κλειστό προς όλες τις εσωτερικές συνδέσεις του: στα βόρεια οριοθετείται από το φαράγγι του Ξεροπόταμου και το μοναδικό πέρασμα Στόμιο, στα νότια από τους λόφους των Κουντούρων, ενώ στα ανατολικά υψώνεται μια σειρά απότομων και ψηλών κορυφών. Μοναδική διέξοδος είναι η αφιλόξενη ακτή, εκτεθειμένη στις θύελλες και τους πειρατές. Δεν είναι τυχαίο που ο μόνος οικισμός που ευδοκίμησε στο μέρος αυτό είναι οι αγροικίες που συπειρώθηκαν γύρω από το οχυρό μοναστήρι της Χρυσοσκαλίτισας.

Από το Ελαφονήσι στη Σούγια: Androcymbium rechingeri
Από το Ελαφονήσι στη Σούγια: Androcymbium rechingeri

Το Ελαφονήσι είναι ένα μακρόστενο βραχώδες νησί με μεγάλη διάσταση περίπου 1500 μ και πλάτος 500 μ. Το νησί απέχει 150 μ. από την στεριά, από την οποία χωρίζεται με αβαθή αμμώδη δίαυλο πλάτους 150 μ. και βάθους έως 3 μ. Εντοπίζοντας το ρηχότερο πέρασμα, στα δυτικά της αμμώδους γλώσσας που απλώνεται προς το νησί, μπορεί να περάσει κανείς περπατώντας, χωρίς να κολυμπήσει. Το ανάγλυφο του νησιού είναι λαβυρινθώδες, με μέγιστο υψόμετρο τα 39 μ. στο δυτικό βραχώδες μέρος του.

Από το Ελαφονήσι στη Σούγια: Η Παλαιόχωρα
Ελαφονήσι-Σούγια
Η Παλαιόχωρα

Όλη η έκταση από την Κουντούρα μέχρι τη Σούγια αποτελείται από μια συνεχή σειρά λόφων που πέφτουν απότομα στη θάλασσα, περισφύγγοντας τις δύο μικρές πεδιάδες του Κάμπου Παλαιόχωρας και της Λισσού. Μια σειρά από απότομες χαράδρες ή φαράγγια αυλακώνουν τους στιφούς και βραχώδεις αυτούς όγκους.

Η ακτογραμμή είναι πιο φιλική στα δυτικά της ζώνης, με μια σειρά απο ωραίες παραλίες, όπως η Παχειά Άμμος και το δημοφιλές Γιαλισκάρι. Μετά το Γιαλισκάρι και μέχρι τη Σούγια μεσολαβεί μια διαδοχή από απόκρημνα ακρωτήρια.

Από το Ελαφονήσι στη Σούγια: Η Σούγια
Ελαφονήσι-Σούγια
Η Σούγια

Η Σούγια είναι μια χαλικόστρωτη παραλία στο μυχό ενός πολύ ανοιχτού όρμου, όπου συναντιώνται τρία μεγάλα ρέματα (Κακός Ποταμός, Καμαριανό και ρέμα Αγίας Ειρήνης). Ο μικρός προσχωσιγενής κάμπος ανάντη της ακτής είναι η μόνη ομαλή και εύφορη τοποθεσία σε ένα πέλαγος δύσβατων λόφων και βουνών και η μόνη εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα για μια μεγάλη και απομονωμένη ενδοχώρα. Αν συνυπολογίσει κανείς και τη δυνατότητα μεταφοράς νερού από το Καμαριανό ρέμα, γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί η θέση κατοικήθηκε από την αρχαιότητα.

Ο καλύτερος οδηγός φύσης και πεζοπορίας για την περιοχή από το Ελαφονήσι έως τη Σούγια είναι η εφαρμογή Ελαφονήσι-Σούγια topoguide, που είναι διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).