Πεζοπορία στα Όρη Ζάκρου

Πεζοπορία στα Όρη Ζάκρου

Τα Όρη Ζάκρου είναι ένας μεγάλος ασβεστολιθικός σχηματισμός που στέφει το κέντρο της ανατολικής ακτής της Κρήτης. Το συγκρότημα συντίθεται από ένα μεγάλο υψίπεδο με υψόμετρο γύρω στα 700 μέτρα, που είναι συνέχεια των βουνών του Ζϊρου και των ορέων της Σητείας. Ανάμεσα στα φαράγγια που διαπερνούν τους όγκους και καταλήγουν στη θάλασσα, τα πιό μεγάλα είναι το Φαράγγι των Νεκρών και του Ξερόκαμπου.

Όρη Ζάκρου Όρη Ζάκρου

Το Ε4 απλώνει εδώ τα πιό ανατολικά σκέλη του στην Κρήτη και αφού διατρέξει το υψίπεδο του Ζάκρου, κατεβαίνει το Φαράγγι των Νεκρών και τελειώνει στον Κάτω Ζάκρο. Με κέντρο τον Κάτω Ζάκρο, μπορούν να γίνουν ωραίες, παράκτιες ή εσωτερικές πορείες, με προορισμό τους γειτονικούς οικισμούς.

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για την περιοχή του Ζάκρου είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια της περιοχής περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή Toponavigator, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).
Το Toponavigator παρέχει έναν πλήρη off-line πεζοπορικό χάρτη της Ελλάδας, δεκάδες χιλιάδες POIs και λειτουργίες καταγραφής και πλοήγησης.