Πεζοπορία στην Κώ

Πεζοπορία στην Κώ

Κως
Η Κως

Τρίτο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων, η Κως έχει έκταση 287 τετ.χλμ. και πληθυσμό 33.000 κατοίκους. Με χαρακτηριστικό επίμηκες σχήμα, η Κως έχει έναν τέλειο δυισμό, με μια μακρύτατη και πυκνά κατοικημένη πεδινή ζώνη στο βορρά και έναν απόκρημνο, ακατοίκητο ορεινό άξονα στα νότια.

Κως
Κως: το εκκλησάκι του Αγίου Δικαίου στην ομώνυμη κορυφή

Όλες οι γωνιές του νησιού, καθώς και οι θέσεις των περισσότερων οικισμών, όπως η πόλη της Κω, η Κέφαλος, η Καρδάμαινα, η Αντιμάχεια και το Πυλί κατοικούνται από την αρχαιότητα. Σημαντικότερος ανάμεσα στους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού είναι τα λείψανα του Ασκληπιείου.​ Άλλοι αξιόλογοι αρχαιολογικοί χώροι είναι τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά οικοδομήματα στην πόλη της Κω, το κάστρο των Ιπποτών, ο Πλάτανος του Ιπποκράτη, το μουσουλμανικό τέμενος της Λόζιας, το κάστρο της Αντιμάχειας, ο ναός του Απόλλων στην Καρδάμαινα και το Κάστρο της Κεφάλου.

Η Κως
Κως: το συγκρότημα του Αγίου Δικαίου

Ευάλωττη λόγω της μορφολογίας της και κατά συνέπεια βαθειά επηρεασμένη από τον μαζικό τουρισμό, η Κως κρύβει τις λίγες άγριες πλευρές της στα βουνά της: ο Άγιος Δικαίος, η κύρια οροσειρά, κρατάει γύρω της τις μόνες αυθεντικές πτυχές του νησιού και τις τελευταίες ευκαιρίες επαφής με το φυσικό τοπίο. Έτσι, οι μόνες αξιόλογες πεζοπορίες στο νησί αφορούν στις αναβάσεις των κορυφών και τους διασκελισμούς της κορυφογραμμής. Από την άλλη, η Κως προσφέρεται για εύκολες ποδηλατοβόλτες.

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για τη Κω είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια του νησιού περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή Toponavigator, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).
Το Toponavigator παρέχει έναν πλήρη off-line πεζοπορικό χάρτη της Ελλάδας, δεκάδες χιλιάδες POIs και λειτουργίες καταγραφής και πλοήγησης.