Πεζοπορία στη Σύμη

Πεζοπορία στη Σύμη

Η Σύμη, με επιφάνεια 58 τ.χλμ., είναι ένα από τα μεγάλα νησιά των Δωδεκανήσων. Απέχει 12 ΝΜ από τη Ρόδο και μόλις 3.7 ΝΜ από τουρκικές ακτές.
Ο πληθυσμός του νησιού φτάνει του 2.500 κατοίκους και συγκεντρώνεται κυρίως στο οικιστικό σύμπλεγμα που περιλαμβάνει το λιμάνι (Γιαλός), το Χωριό, που καταλαμβάνει το φυσικό αμφιθέατρο που περιβάλει το λιμάνι, και τους δύο δορυφορικούς οικισμούς Νημποριός και Πέδι.

Σύμη
Σύμη

Η Σύμη έχει πολλές πολιτιστικές και φυσικές ιδιαιτερότητες, που γοητεύουν τον επισκέπτη από την πρώτη εικόνα, φτάνοντας με το πλοίο: ο Γιαλός και το Χωριό διατηρούν πολλά από τα νεοκλασικά αρχοντικά του 19ου αι., καθώς και τα δημόσια κτίρια της ίδιας εποχής. Το λιμάνι και το Χωριό συνδέονται πάντα με την Καλή Στράτα, το πλατύ λιθόστρωτο με τα πέτρινα σκαλιά που υπήρξε αρτηρία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του νησιού.

Η ακτογραμμή έχει βαθύ διαμελισμό: ανάμεσα στους κόλπους που σχηματίζονται, ξεχωρίζουν αυτοί στο Πεδί και στον Πανορμίτη.

Ένα μεγάλο μέρος από τα παλιά μονοπάτια της Σύμης έχει διατηρηθεί και χρησιμοποιείται ακόμα και για βασικές εξυπηρετήσεις. Ενδιαφέρουσες είναι οι πορείες που οδηγούν στα απομονωμένα εκκλησάκια και ακρωτήρια, όπως η ωραία διαδρομή προς τον Άγιο Αιμιλιανό, καθώς και τα μονοπάτια που διατρέχουν τους δύο βραχίονες του κόλπου στο Πεδί, τα οποία οδηγούν σε δύο μεγάλες οργανωμένες παραλίες (!).

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για τη Σύμη είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια του νησιού περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή Toponavigator, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).
Το Toponavigator παρέχει έναν πλήρη off-line πεζοπορικό χάρτη της Ελλάδας, δεκάδες χιλιάδες POIs και λειτουργίες καταγραφής και πλοήγησης.