Πεζοπορία στα Αντικύθηρα

Πεζοπορία στα Αντικύθηρα

Τα Αντικύθηρα ή Τσιριγότο (από το Cerigotto ή Cecerigo, υποκοριστικό του ενετικού ονόματος Cerigo των γειτονικών Κυθήρων) είναι νησί στο πέρασμα ανάμεσα στα Κύθηρα και την Κρήτη. Θεωρείται, μαζί με τα Κύθηρα, μέλος των Επτανήσων, σήμερα ωστόσο ανήκει διοικητικά στην περιφέρεια Αττικής και ειδικότερα στη Νομαρχία Πειραιά.

Το νησί είναι μικρό (22 τ.χλμ.), άγονο και κατοικείται από μόλις 50 μόνιμους κατοίκους.

Τα Αντικύθηρα έγιναν ευρύτερα γνωστά από το την εύρεση του μηχανισμού των Αντικυθήρων, περίπλοκης μηχανικής υπολογιστικής συσκευής της ναυσιπλοΐας της αρχαιότητας, αλλά και από το άγαλμα του Εφήβου των Αντικυθήρων.

Το τοπίο του νησιού είναι λιτό, με μικρές εξάρσεις (ψηλότερη κορυφή Πλαγάρα, 378 μ.) και δύο μικρούς όρμους με δυσμενή βόρειο προσανατολισμό, από τους οποίους ο μεγαλύτερος είναι το σημερινό λιμάνι - στην αρχαιότητα φιλοξενούσε αντίστοιχα το λιμάνι της παρακείμενης αρχαίας πόλης Αίγιλας. Στο μυχό του κόλπου αυτού φωλιάζει η σημερινή μικρή πρωτεύουσα του νησιού, ο Ποταμός.

Αντικύθηρα: το ακρωτήρι και ο φάρος της Απολυτάρας
Αντικύθηρα: το ακρωτήρι και ο φάρος της Απολυτάρας

Από το πλέγμα μικρών μονοπατιών που διακλαδίζονται στους φρυγανότοπους και τις πετροπλαγιές, παρουσιάζονται εδώ μόνο δύο διαδρομές, μια κυκλική πορεία στην αρχαία πόλη, το λεγόμενο Κάστρο, και μία πορεία προς το φάρο της Απολυτάρας. Και οι δύο έχουν καταγραφεί από την Paths of Greece.

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για τα Αντικύθηρα είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια του νησιού περιλαμβάνονται ήδη στην εφαρμογή topoguide greece.

Η εφαρμογή topoguide greece είναι διαθέσιμη για συσκευές Android από το Play Store.

Η εφαρμογήtopoguide greece είναι επίσης διαθέσιμη για συσκευές iOS (iPhone και iPad) από το App Store.