Ανακαλύψτε την Κεφαλονιά

Ανακαλύψτε την Κεφαλονιά

Κεφαλονιά topoGuide
Κεφαλονιά topoGuide: ο Αίνος

Η Κεφαλονιά, με έκταση 734 τ.χλμ., είναι το μεγαλύτερο από τα Ιόνια νησιά (ή Επτάνησα). Η ακτογραμμή του είναι βαθιά εγκολπωμένη και εκτός από τους πολλούς μικρούς κόλπους, σχηματίζει ένα βαθύ κόλπο ανάμεσα στο κυρίως νησί και την Παλλική (κόλπος Αργοστολίου). Οι ακτές είναι βραχώδεις και απότομες προς το Ιόνιο, ενώ έχουν ηπιότερη μορφολογία στην ανατολική πλευρά.
Παρόλη την έκτασή της, η Κεφαλονιά έρχεται τρίτη σε πληθυσμό (35.000 κατ.), μετά την πυκνοκατοικημένη Κέρκυρα και την πολυάνθρωπη Ζάκυνθο. Το νησί είναι κατάσπαρτο από οικισμούς, καθώς το πολύ ορεινό και συχνά άγονο έδαφος ώθησε τους κατοίκους να διαμορφώσουν πολλά αλλά πολύ μικρά χωριά.
Το κέντρο του νησιού καταλαμβάνει ο Αίνος με ψηλότερη κορυφή το Μέγα Σωρό (1.628μ.). Βόρειά του υψώνεται η Αγία Δυνατή (1.131μ.).

Παρόλο το έντονο ανάγλυφο, η Κεφαλονιά προσφέρει αρκετές ευκαιρίες όμορφων πεζοποριών. Το παλιό, πλούσιο δίκτυο μουλαρόδρομων έχει όλο ασφαλτοστρωθεί, αλλά πολλά μονοπάτια παράμενουν σε κρυφές γωνιές ή παραλίες. Υπάρχουν επίσης θύλακες που όταν εξερευνούνται αποκαλύπτουν μικρές αλλά πολύ ενδιαφέρουσες διαδρομές, όπως η περιοχή του Φισκάρδου.
Συνολικά, πάνω από 20 ενδιαφέρουσες πεζοπορίες έχουν εντοπιστεί στη Κεφαλονιά και οι περισσότερες περιλαμβάνονται στην πεζοπορική εφαρμογή Κεφαλονιά topoGuide, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).