Πεζοπορία στα Κύθηρα

Πεζοπορία στα Κύθηρα

Τα Κύθηρα αποτελούν το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο Ιόνιο, το Αιγαίο και το Κρητικό πέλαγος. Το νησί έχει έκταση 279 τετ. χλμ. και μήκος ακτογραμμής 90 χλμ.
Το ανάγλυφο του νησιού καθορίζεται από δύο κύριες οροσειρές, μια στα ανατολικά και μια δυτικά, ανάμεσα στις οποίες απλώνεται ένα μεγάλο οροπέδιο. Στα ανατολικά, η ψηλότερη κορυφή φτάνει τα 474 μ. (Βουνό του Διγενή), ενώ στα δυτικά βρίσκεται το ψηλότερο σημείο του νησιού, ο Μερμηγκάρης (506 μ.). Απότομες πλαγιές, μακριές χαράδρες και βαθιά φαράγγια συμπληρώνουν τη φυσιογνωμία του νησιού, ενώ αξιόλογα ρέματα υπάρχουν κοντά στον Καραβά, στα Μητάτα και στο Μυλοπόταμο, όπου επίσης υπάρχουν καταρράκτες και νερόμυλοι.

Κύθηρα
Κύθηρα: καταρράκτες στο Μυλοπόταμο

Στα Κύθηρα έχει αναπτυχθεί και σηματοδοτηθεί πρόσφατα ένα πολύ ενδιαφέρον δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών. Η εξαιρετική υποδομή των διαδρομών, που συμπληρώνει από την πλούσια φύση και τα αυθεντικά τοπία, κάνει τα Κύθηρα έναν από τους πιό δημοφιλείς πεζοπορικούς προορισμούς των ελληνικών νησιών.

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για τα Κύθηρα είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια του νησιού περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή Toponavigator, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).
Το Toponavigator παρέχει έναν πλήρη off-line πεζοπορικό χάρτη της Ελλάδας, δεκάδες χιλιάδες POIs και λειτουργίες καταγραφής και πλοήγησης.