Πεζοπορία στους Παξούς

Πεζοπορία στους Παξούς

Παξοί
Παξοί: το λιμάνι του Γάϊου

Το μικρό νησιωτικό συγκρότημα των Παξών αποτελείται από τους Παξούς, το σχεδόν εφαπτόμενο νησί Μογγονήσι, τους Αντίπαξους και αρκετές μικρότερες νησίδες. Τα δύο κατοικημένα νησιά, οι Παξοί και οι Αντίπαξοι, συγκεντρώνουν έναν πληθυσμό 2.500 κατοίκων.

Τυπικό ασβεστολιθικό νησί, οι κυρίως Παξοί περιβάλλονται από απόκρημνες ακτές στα δυτικά, ενώ η ανατολική ακτογραμμή είναι πιό ομαλή με μικρές βοτσαλωτές παραλίες. Οι Παξοί είναι κατάφυτοι με ελιές, ενώ στους Αντίπαξους η κύρια καλλιέργεια είναι το αμπέλι.

Παξοί
Παξοί: ο Τρυπητός
Και στα δύο νησιά, αλλά κυρίως στους Παξούς, διατηρούνται πολλά παλιά μονοπάτια, φυσικά κερματισμένα από το νεώτερο οδικό δίκτυο, που μπορούν ωστόσο να συνδυαστούν σε ήσυχες κυκλικές πορείες ή διασχίσεις.

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για τους Παξούς είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια του νησιού περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή Toponavigator, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).
Το Toponavigator παρέχει έναν πλήρη off-line πεζοπορικό χάρτη της Ελλάδας, δεκάδες χιλιάδες POIs και λειτουργίες καταγραφής και πλοήγησης.