Πεζοπορία στην Σκιάθο

Πεζοπορία στην Σκιάθο

Σκιάθος

Η Σκιάθος, το καταπράσινο νησί των Σποράδων είναι το πιο κοντινό στην ηπειρωτική Ελλάδα από τα υπόλοιπα νησιά, με έκταση 48 τ.χλμ. Κατοικείται ήδη από τα προϊστορικά χρόνια και ονομαζόταν πάντοτε Σκιάθος. Παρά το μεγάλο της μέγεθος, διαθέτει μόνο έναν σχετικά νέο οικισμό, την πόλη της Σκιάθου, χτισμένο το 1829-1830 στη θέση της αρχαίας πόλης, στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού. Η παλιά πόλη, στο δυτικό άκρο και πάνω από το παλιό λιμάνι, με τα στενά καλντερίμια που ενώνουν τους μαχαλάδες και τα παραδοσιακά διώροφα σπίτια, ατενίζει τον απάνεμο κόλπο του λιμανιού που χωρίζεται σε δύο μέρη από μία μικρή αλλά χαρακτηριστική χερσόνησο, το Μπούρτζι. Το Μπούρτζι κατά το παρελθόν ήταν φρούριο, με δεξαμενή και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Ήταν περιτειχισμένο με επάλξεις και πολεμίστρες και δεξιά και αριστερά της πύλης είχε δύο στρογγυλούς πύργους. Καταστράφηκε όμως το 1660. Μετά την απελευθέρωση, στο Μπούρτζι λειτούργησε το πρώτο λοιμοκαθαρτήριο του νησιού, ενώ το 1906 χτίστηκε δημοτικό σχολείο, δωρεά του Ανδρέα Συγγρού, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο. Μπροστά στην είσοδο του λιμανιού υπάρχουν μικρά νησιά όπως ο Μικρός Τσουγκριάς, ο Μεγάλος Τσουγκριάς, ο Μαραγκός κ.α.

Στην πόλη της Σκιάθου, και συγκεκριμένα στον κεντρικό πεζόδρομο της οδού Παπαδιαμάντη, βρίσκεται το άψογα διατηρημένο το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ο οποίος γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου του 1851, έζησε και πέθανε εκεί. Το έργο του επηρεάστηκε άμεσα από το νησί του. Το σπίτι του έχει μετατραπεί σε μουσείο. Η Σκιάθος είναι πατρίδα και άλλων λόγιων όπως οι Αλέξανδρος Μωραϊτίδης, Γεώργιος Ρήγας κ.α.

Στην Σκιάθο υπάρχουν αρκετές παλιές εκκλησίες και μοναστήρια. Εκτός από την πλούσια βλάστηση, το νησί διαθέτει και πολλές παραλίες με πιο γνωστές τις Κουκουναριές, την Μπανάνα, τη Μικρή και Μεγάλη Ασέληνο, τη Μεγάλη Άμμο κ.α. Κοντά στην παραλία Κουκουναριές υπάρχουν δύο μικρές λίμνες, εκείνη του Αγίου Γεωργίου και της Στροφυλιάς.

Μία αρκετά μεγάλη (4.7 χλμ.) και πολύ ενδιαφέρουσα πεζοπορική διαδρομή ενώνει τη Χώρα της Σκιάθου με το Καστρί.

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για τη Σκιάθο είναι σε εξέλιξη.