Πεζοπορία στη Σκόπελο

Πεζοπορία στη Σκόπελο

Η Σκόπελος είναι το μεγαλύτερο από τα νησιά του συμπλέγματος των Βορείων Σποράδων. Το κατάφυτο από πευκοδάση νησί έχει πρωτεύουσα τη Χώρα, η οποία είναι αμφιθεατρικά χτισμένη γύρω από το Κάστρο με πολυάριθμες εκκλησίες και εκκλησιαστικά μνημεία. Η Χώρα έχει χαρακτηρισθεί ως διατηρητέος οικισμός ήδη από το 1978, λόγω της αρχιτεκτονικής αξίας της. Το νησί έχει τρία βασικά λιμάνια: της Σκοπέλου, του Αγνώντα και της Γλώσσας. Οι πιό ενδιαφέροντες οικισμοί είναι η Γλώσσα με επίνειο το Λουτράκι, το Παλιό Κλήμα και το Νέο Κλήμα (Έλιος), ενώ υπάρχουν και αρκετοί μικροί αγροτικοί οικισμοί διάσπαρτης κατοίκησης.

Σκόπελος

Στη Χώρα μπορεί κανείς να επισκεφτεί το Ενετικό Κάστρο των Γκύζη, την παλιά Επισκοπή - ενετικό κτίσμα με μονόκλιτη βασιλική εκκλησιά στο εσωτερικό του, που προοριζόταν για έδρα του Επισκόπου Σκοπέλου, αλλά έμεινε ημιτελές λόγω των επιδρομών του πειρατή Μπαρμπαρόσα το 1538 - , το Λαογραφικό Μουσείο και το Αρχαίο Ασκληπιείο στη θέση Αμπελική. Τα πολλά μοναστήρια του νησιού όπως η μονή Ευαγγελίστριας, με παλιό καθολικό και ισχυρό φρουριακό περίβολο (ανακαινίστηκε το 1712), ο Σωτήρας, η μονή του Τιμίου Προδρόμου και η μονή Ταξιαρχών στο Βάτο συνδέονται με παλιά μονοπάτια μεταξύ τους, τα οποία πλέον έχουν καθαριστεί και έχουν κάποια σήμανση.
Άλλα σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία της Σκοπέλου είναι οι λαξευτοί τάφοι στα Σεντούκια, στο βουνό Καρυά. Πρόκειται για τέσσερις λαξευτούς τάφους, πιθανόν ρωμαϊκής ή παλαιοχριστιανικής περιόδου, σε θέση με εξαρετική θέα.
Στον αξιόλογο αρχαιολογικό χώρο στην χερσόνησο του Σταφύλου διασώζονται οι παλαιότερες μέχρι στιγμής ενδείξεις κατοίκησης του νησιού, ενώ επίσης έχει βρεθεί μηκυναϊκός τάφος που περιείχε ξίφος με χρυσή λαβή. Στην περιοχή της Γλώσσας απαντώνται οι Πύργοι, οι οποίοι αποτελούσαν αρχαίες αγροικίες, στα δεξιά του λιμανιού της Χώρας βρίσκεται το Ασκληπιείο και το θεραπευτήριο της αρχαίας Πεπαρήθου. Στον Πάνορμο σώζονται αρχαία τείχη, ενώ στο Λουτράκι υπάρχουν λείψανα ρωμαϊκών λουτρών.

Στη Σκόπελο ο πεζοπόρος μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε πέντε ενδιαφέρουσες πεζοπορίες - τρεις εκ των οποίων είναι κυκλικές - από χαμηλό έως μέτριο βαθμό δυσκολίας, μήκους περίπου 40 χλμ. Οι διαδρομές αυτές οδηγούν σε αρχαιολογικούς χώρους του νησιού καθώς επίσης διασυνδέουν και σημαντικά μοναστήρια μεταξύ τους π.χ. ο Γύρος των μοναστηριών στα ανατολικά της Χώρας.

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για τη Σκόπελο είναι σε εξέλιξη.