Πανίδα των Σπετσών

Πανίδα των Σπετσών

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Πανίδα των Σπετσών

Πηγή: topoguide.gr
Σπέτσες: Νησιώτικες πέρδικες στην Παναγία Αρμάτα
Σπέτσες: Νησιώτικες πέρδικες στην Παναγία Αρμάτα
Πατήστε για μεγέθυνση
Σπέτσες: Νησιώτικες πέρδικες στην Παναγία Αρμάτα
Σπέτσες: Νησιώτικες πέρδικες στην Παναγία Αρμάτα

Θηλαστικά

Το πιο σύνηθες σχετικά μεγάλο θηλαστικό των Σπετσών είναι ο λαγός. Το πετροκούναβο και η νυφίτσα αποτελούν τους κυριότερους θηρευτές, ενώ την πανίδα των θηλαστικών συμπληρώνουν τα ευρείας εξάπλωσης χειρόπτερα, τρωκτικά και εντομοφάγα, όπως ο Σκαντζόχοιρος και οι μυγαλές.

Πουλιά

Η ορνιθοπανίδα των Σπετσών αναπαράγει το τυπικό τρίπτυχο των μικρών νησιών: ενώ τα πουλιά της χέρσου αντιπροσωπεύονται από τα συνήθη είδη του πεδινού δάσους και των θαμνώνων, ο συνολικός αριθμός των ειδών αυξάνεται σημαντικά χάρη στην παρουσία των πουλιών της ακτής και της ανοιχτής θάλασσας.

Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της ορνιθοπανίδες του νησιού είναι οι αναρίθμητες νησιώτικες πέρδικες, που κάτω από μια "συμφωνία κυρίων" των κυνηγών έχουν θεωρηθεί προστατευόμενο είδος: έτσι έχουν εξοικειωθεί εντελώς με τον άνθρωπο και κυκλοφορούν σαν οικόσιτα ζώα, στις άκρες των δρόμων και τα άλση.

Στις περιπλανήσεις μας στο πευκοδάσος και θα δούμε κοκκινολαίμηδες, καρδερίνες, φλώρους και σκαρθάκια, ενώ στα ψηλά φρύγανα και το θαμνώνα θα συναντήσουμε καρβουνιάρηδες, μαυροτσιροβάκους, φανέτα και σιρλοτσίχλονα.

Στις ανοιχτές πετροπλαγιές παραμονεύουν σταχτομυγοχάφτες, αετομάχοι και κοκκινοκεφαλάδες και τριγυρνάνε κορυδαλλοί και λιβαδοκελάδες.

Μικρή Αττική
Αετομάχος
Lanius collurio
Μικρή Αττική
Σταχτομυγοχάφτης
Muscicapa striata
Μικρή Αττική
Βραχοκιρκίνεζο
Falco tinnunculus

Στις ποικίλες ευκαιρίες του περιαστικού χώρου πετούν σταβλοχελίδονα, σπιτοχελίδονα και σταχτάρες και κυκλοφορούν θρασύτατες κιτρινοσουσουράδες.

Στα ξερά λιβάδια γύρω από τις αντιπυρικές λωρίδες και τις πετροπλαγιές θα δούμε σταχτοπετροκλήδες, ασπροκώλες, μαυρολαίμηδες και μαυροσκούφηδες και την άνοιξη τσαλαπετεινούς.

Στη μετανάστευση οι χερσαίοι οικότοποι δέχονται μεγαλύτερα ή μικρότερα, ανάλογα τη χρονιά, κύματα από τρυγόνια, τσίχλες και ορτύκια.

Κατά μήκος της ακτογραμμής θα δούμε αλκυόνες και κορμοράνους, ενώ στα λιμάνια συχνάζουν κοινοί και καστανοκέφαλοι γλάροι. Στους παράκτιους βράχους στέκονται σαν θαμπές φιγούρες οι διακριτικοί γαλαζοκότσυφες.

Τα αρπακτικά πουλιά αντιπροσωπεύονται από τις συνήθεις γερακίνες και βραχοκιρκίνεζα, ενώ το καλοκαίρι εμφανίζονται περιστασιακά φιδαετοί. Τα νυκτόβια εκπροσωπούνται από την Κουκουβάγια και το Γκιώνη.

Ερπετά και αμφίβια

Μικρή Αττική
Λαφίτης
Elaphe quatuorlineata
Μικρή Αττική
Κυρτοδάκυλος
Mediodactylus kotschyi
Μικρή Αττική
Σιλιβούτι
Podarcis erhardii

Λόγω του μικρού μεγέθους και της μικρής ποικιλίας βιοτόπων, οι Σπέτσες δεν έχουν τον πλούτο των άλλων νησιών του Αργοσαρωνικού - Αίγινα, Σαλαμίνα και Ύδρα - σε αμφίβια και σαύρες.

Στο νησί θα δούμε την Ελληνική Χελώνα (Testudo graeca), τα πανταχού παρόντα Σαμιαμίδια (Hemidactylus turcicus) και Κυρτοδάκυλους (Mediodactylus kotschyi) και το Σιλιβούτι (Podarcis erhardii).

Πιο συνήθεις παρουσίες στα φίδια είναι ο Λαφίτης (Elaphe quatuorlineata) και ο Έφιος (Dolichophis caspius).