Πεζοπορία στην Ανάφη

Πεζοπορία στην Ανάφη

Η Ανάφη, με επιφάνεια 38 τ.χλμ. και ακτογραμμή 38 χλμ., είναι ένα από τα μικρότερα κατοικημένα νησιά των Κυκλάδων. Μια σειρά από μικρές κορυφές, με ψηλότερη τη Βίγλα (582 μ.), δημιουργούν ένα πολυσχιδές ανάγλυφο, που παρόλο το χαμηλό υψόμετρο, έχει έντονα στοιχεία ορεινού τοπίου. Εξέχον στοιχείο της τοπιογραφίας της Ανάφης είναι ο ασβεστολιθικός όγκος του Καλάμου (463 μ.), στο ΝΑ άκρο του νησιού, που πέφτει κάθετα στη θάλασσα.

Η ακτογραμμή έχει έντονο διαμελισμό, με πολλές μικρές εγκολπώσεις. Το μοναδικό λιμάνι του νησιού, ο Όρμος Αγίου Νικολάου, βρίσκεται στην υπήνεμη νότια πλευρά και προστατεύεται από φυσικό βραχίονα.
Η Χώρα της Ανάφης είναι τυπικός οικισμός των Κυκλάδων, συσπειρωμένος στην οχυρή πλευρά βραχώδους κορυφής, με μικρά κατάλευκα σπίτια. Ένα πλέγμα από πλακόστρωτα δρομάκια οδηγούν στο ενετικό Κάστρο, που υπήρξε ο αρχικός πυρήνας του οικισμού.

Ανάφη: η Χώρα

Στο σχετικά παρθένο και αυθεντικό τοπίο της Ανάφης, διατηρούνται πολλά από τα παλιά μονοπάτια και αρκετά χρησιμοποιούνται ακόμα.
Πολύ καλό μονοπάτι από τη μονή Ζωοδόχου Πηγής οδηγεί στην κορυφή του Καλάμου, όπου βρίσκεται η παλιά μονή Παναγίας Καλαμιώτισσας, που κτίσθηκε το 1715, δίπλα σε ερείπια μεσαιωνικού οχυρού. Στη βόρεια πλευρά του Καλάμου βρίσκεται το ενδιαφέρον σπήλαιο Δρακοντόσπηλο.

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για την Ανάφη είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια του νησιού περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή Toponavigator, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).
Το Toponavigator παρέχει έναν πλήρη off-line πεζοπορικό χάρτη της Ελλάδας, δεκάδες χιλιάδες POIs και λειτουργίες καταγραφής και πλοήγησης.