Πεζοπορία στη Κύθνο

Πεζοπορία στη Κύθνο

Η Κύθνος είναι ένα από τα πιό αυθεντικά και λιγότερο τουριστικά νησιά των Κυκλάδων. Έχει έκταση περίπου 100 τετ.χλμ. και το μήκος της ιδιαίτερα πολυσχιδούς ακτογραμμής ξεπερνά τα 100 χλμ.
Το ανάγλυφο του νησιού είναι ομαλό και αποτελείται από δύο μικρές κορυφογραμμές που ενώνονται στα κεντρο-ανατολικά στον Προφήτη Ηλία, που είναι και η ψηλότερη κορυφή (336 μ.). Από τις κορυφογραμμές αυτές, απλώνονται επάλληλες κυμματιστές ράχες που καταλήγουν στην ακτή.
Στο νησί υπάρχουν δύο ορεινοί οικισμοί με περίπου 800 κατ. ο καθένας, η Χώρα ή Μεσαριά (Κύθνος) που είναι το διοικητικό κέντρο, και η Δρυοπίδα, το εμπορικό κέντρο. Το οικιστικό σύτημα συμπληρώνεται με το επιβατικό λιμάνι, το Μέριχα, με το παλιό κέντρο θερμαλισμού των Λουτρών (που έδωσε στο νησί το δεύτερο όνομά του, "τα Θερμιά") και με έναν έκκεντρο τουριστικό πόλο, την Κανάλα.
Μια σειρά μικρότεροι ή πολύ διάσπαρτοι οικισμοί, όπως η Επισκοπή, ο Άγιος Στέφανος, η Νάουσα, οι Λεύκες, τα Φλαμπούρια, το Καλό Λιβάδι, η Αγία Ειρήνη και η Απόκριση καταλαμβάνουν όλους τους ευλίμενους κόλπους στο βορρά, ενώ στο νότιο ακρωτήρι απλώνεται ο παραθεριστικός Άγιος Δημήτριος.

Κύθνος: το Κάστρο