Πεζοπορία στις Μικρές Κυκλάδες

Ονομάζουμε Μικρές Κυκλάδες το νησιωτικό σύμπλεγμα που περιβάλει τη Νάξο από τα νότια και τα ανατολικά και αποτελείται από τα νησιά Ηρακλειά, Σχοινούσα, το Κάτω και το Πάνω Κουφονήσι, την ακατοίκητη Κέρο και τη Δονούσα.

Τα πέντε κατοικημένα νησιά είναι αγαπημένος καλοκαιρινός προορισμός, καθώς προσφέρουν ένα τουριστικό περιβάλλον πιό ήσυχο και φιλικό από τα άλλα μεγάλα Κυκλαδονήσια. Στις Μικρές Κυκλάδες, ο επισκέπτης θα αναζητήσει αυθόρμητα τα μονοπάτια που θα τον φέρουν στα απόμερα ακρωτήρια και τα έρημα εκκλησάκια, που αποτελούν κεντρικά στοιχεία του λιτού τοπίου. Στην Ηρακλειά και τη Δονούσα έχουν σηματοδοτηθεί μιας σειρά εύκολες και ευχάριστες πεζοπορικές διαδρομές, ενώ και τα άλλα τρία νησιά χαρίζουν άπλετο πεδίο εξερεύνησης.

Ηρακλειά Σχοινούσα Κάτω Κουφονήσι Πάνω Κουφονήσι Νήσοι Μακάρες Δονούσα

Η απομονωμένη Κέρος φιλοξένησε στην αρχαιότητα ένα σημαντικό Πρωτοκυκλαδικό λατρευτικό κέντρο. Σήμερα είναι ένα μεγάλο βοσκοτόπι για τα κοπάδια της Αμοργού.

Το σύμπλεγμα περιλαμβάνει πολλές ακόμα νησίδες: τα Αβελονήσια, τον Άγιο Ανδρέα, την Άργιλο, το Ασπρονήσι, το Βενέτικο, τη Βούλγαρη, το Γλαρονήσι, την Κλιδούρα, το Λάζαρο, τις νησίδες Μακάρες, τις νησίδες Μελάντιοι, το Μοσχονά, την Οφιδούσσα, τις νησίδες Πλάκες, το Πλακί, την Πρασούρα, τη Σκάνδια, το Σκυλονήσι και το Τσουλούφι.