Ανακαλύψτε τη Μήλο

Ανακαλύψτε τη Μήλο

Μήλος topoGuide
Μήλος topoGuide: Αδάμας, το λιμάνι της Μήλου

Η Μήλος είναι το πιό νοτιοδυτικό νησί των Κυκλάδων και με έκταση 150 τετ.χλμ είναι το 5ο σε μέγεθος νησί του αρχιπελάγους. Το ανάγλυφο του νησιού είναι έντονο, με ψηλότερες κορυφές τον Προφήτη Ηλία (751 μ.) και το Χονδρό Βουνό (636 μ.).

Μήλος topoGuide
Μήλος topoGuide: Το Κάστρο της Πλάκας, από τον Προφήτη Ηλία Κλήματος

Η Μήλος είναι ένα ενεργό ηφαιστειογενές νησί και έχει ένα πλουσιώτατο υπέδαφος σε πετρώματα και ορυκτά. Η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του ξεκινά από την προϊστορία, με την αξιοποίηση και μεταφορά του οψιδιανού σε όλοκληρη την Ευρώπη και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με την εξόρυξη πολλών σημαντικών υλών.

Μήλος topoGuide
Μήλος topoGuide: Στο Κλέφτικο

Το δυτικό τμήμα του νησιού είναι ακατοίκητο και άγριο. Η περιοχή αυτή είναι μία από τις πλουσιότερες βιολογικά ενότητες των Κυκλάδων, καθώς η θαλάσσια ζώνη είναι βιότοπος της μεσογειακής φώκιας, ενώ το χερσαίο μέρος είναι βιότοπος της Οχιάς της Μήλου (Macrovipera schweizeri) και της Σαύρας της Μήλου (Podacris milensis). Η Αχιβαδόλιμνη είναι ο μεγαλύτερος φυσικός υγρότοπος των Κυκλάδων και ένας απο τους σημαντικότερους σταθμούς στους δρόμους των μεταναστευτικών πουλιών. Όλη αυτή η ζώνη προστατεύεται στο πλαίσιο του Δικτύου Natura 2000.

Μήλος topoGuide
Μήλος topoGuide: Η δύση του ηλίου στον Προφήτη Ηλία Κλήματος

Ο πληρέστερος οδηγός για να εξερευνήσετε τη φύση, τη γεωλογία και τα μονοπάτια της Μήλου είναι η εφαρμογή Μήλος topoGuide, που διατίθεται τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone).