Ανακαλύψτε τη Νάξο

Ανακαλύψτε τη Νάξο

Naxos topoGuide
Naxos topoGuide: Η Πορτάρα

Η Νάξος, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και 10ο σε έκταση νησί της Ελληνικής επικράτειας, δεσπόζει τόσο γεωγραφικά στο κέντρο του Κυκλαδικού αρχιπελάγους, όσο και ιστορικά, χάρη στην μακραίωνη πορεία της που συνεχίζεται αδιάλειπτα εδώ και τουλάχιστον 6 χιλιετίες. Τοπικό οικονομικό και διοικητικό κέντρο, με μεγάλο βαθμό αυτονομίας, χάρη στους πλούσιους φυσικούς πόρους του, η Νάξος υποστηρίζει ποικιλοτρόπως και μία σειρά μικρών δορυφορικών νησιών, τις λεγόμενες Μικρές Κυκλάδες (Ηρακλειά, Κουφονήσια, Σχοινούσα, Δονούσα).

Naxos topoGuide
Naxos topoGuide: Ο Ζας, ψηλότερο σημείο της Νάξου και των Κυκλάδων (1.002 μ.)

Το μεγάλο μέγεθος του νησιού και οι αξιόλογοι φυσικοί πόροι της ενδοχώρας συνηγόρησαν για τον μάλλον αγροτικό παρά ναυτικό προσανατολισμό των κατοίκων. Το νησί είναι πολύ ορεινό, με το ψηλότερο βουνό του, το Ζα (1.002 μ.), να είναι ταυτοχρονμα το ψηλότερο σημείο των Κυκλάδων. Όλοι οικισμοί, με εξαίρεση την πρωτεύουσα του νησιού, τη Χώρα, έχουν συγκροτηθεί στις κεφαλές των ορεινών κοιλάδων.

Naxos topoGuide
Naxos topoGuide: Στις στοές των σμυριδορυχείων

Παράλληλα με την σημαντική αγροτική παραγωγή, ο πλούτος της Νάξου σχετίζεται με την παρουσία μαρμάρου καλής ποιότητας και σημαντικών κοιτασμάτων σμύριδας.

Naxos topoGuide
Naxos topoGuide: Η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Διασορίτη, στο Χαλκί

Η Νάξος είναι πλούσια σε αρχαία και μεσαιωνικά μνημεία. Επιπλέον, χάρη στη διατήρηση μεγάλου μέρους του παλιού πλέγματος μονοπατιών, το νησί είναι σήμερα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές για πεζοπορία στην νησιωτική Ελλάδα..

Naxos topoGuide
Naxos topoGuide: Κατεβαίνοντας τον περίφημο δρόμο των σμυριδορυχείων

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για τη Νάξο, η εφαρμογή Νάξος topoGuide, είναι διαθέσιμος τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad) devices. Η εφαρμογή Νάξος topoGuide συνιστά τον πλέον σύγχρονο και λεπτομερή οδηγό για την πεζοπορία, τον πολιτισμό και τη φύση της Νάξου.