Πεζοπορία στην Πάρο

Πεζοπορία στην Πάρο

Πάρος Πάρος Πάρος Πάρος Πάρος

Η Πάρος είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων (έκταση 196 τετ.χλμ). Χάρις στην απλή μορφολογία της και τις μεγάλες, αμμουδερές παραλίες της, αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, τόσο για τον εγχώριο, όσο και για τον διεθνή τουρισμό. Έχει ένα εκτεταμένο και σχεδόν συνεχές οικιστικό ιστό και στην απογραφή του 2011 βρέθηκαν 13.710 κάτοικοι.

Παρόλο το ιδιαίτερα εκτεταμένο οδικό δίκτυο, υπάρχουν πάντα κάποιες ευκαιρίες για πεζοπορικές διαδρομές στην Πάρο, και ανάμεσά τους μερικά μικρά στολίδια, όπως η διαδρομή Λεύκα-Πρόδρομος.

Η χερσόνησος του Αϊ – Γιάννη Δέτη είναι μια μεγάλη και πολυσχιδής γλώσσα που απλώνει τα ακροδάχτυλά της βόρεια από ένα στενό ισθμό, στα δυτικά του κόλπου της Νάουσας. Παίρνει το όνομά της από το μεταβυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου που χτίστηκε στην προστατευμένη ζώνη μετά τον ισθμό. Η χερσόνησος έχει χαμηλό υψομέτρο αλλά έντονο ανάγλυφο, με υπήνεμες αμμουδιές και φυσικό αγκυροβόλιο. Στον ιδιαίτερο αυτόν τόπο έχει εντοπιστεί προϊστορική κατοίκηση καθώς και τα λείψανα της έδρας του ρωσικού στόλου, η οποία κατασκευάστηκε στη διάρκεια του Α’ Ρωσοτουρκικού Πολέμου (1768 -1774).
Στο χώρο της χερσονήσου έχουν δημιουργηθεί και σημανθεί τρεις μικρές πεζοπορικές διαδρομές συνολικού μήκους 7 χλμ.
Η χερσόνησος κηρύχθηκε το 2009 ως Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου και βρίσκεται κάτω από τη διαχείριση της ομώνυμης δημοτικής Α.Ε. Το πάρκο έχει έκταση 800 στρεμμάτων.

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για την Πάρο είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια του νησιού περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή Toponavigator, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).
Το Toponavigator παρέχει έναν πλήρη off-line πεζοπορικό χάρτη της Ελλάδας, δεκάδες χιλιάδες POIs και λειτουργίες καταγραφής και πλοήγησης.