Ανακαλύψτε τη Σαντορίνη

Σαντορίνη topoGuide
Σαντορίνη topoGuide: Πανοραμικό από τα Φηρά

Η Σαντορίνη (ή Θήρα) είναι το πιό ξεχωριστό νησί των Κυκλάδων - και όλης της Ελλάδας. Η καθεαυτό Σαντορίνη είναι το μεγαλύτερο από ένα σύμπλεγμα νησιών, στα οποία περιλαμβάνονται η Θηρασιά (το μόνο από τα άλλα νησιά που κατοικείται), η Παλιά Καμένη, η Νέα Καμένη και το Ασπρονήσι.

Σαντορίνη topoGuide
Σαντορίνη topoGuide: Στην Καλντέρα

Με έκταση 76 τ.χλμ. (μήκος ακτογραμμής 69 χλμ. και περίπλους 36 ν. μίλια), η Σαντορίνη είναι ένα μικρό σε μέγεθος νησί. Η ιδιαίτερη θέση της, σε καίρια απόσταση ανάμεσα στις αττικές ακτές και την Κρήτη, η ευνοϊκή μορφολογία της (μεγάλο μέρος του νησιού είναι καλλιεργήσιμο) και η μοναδικότητα ορισμένων φυσικών πόρων (όπως η κίσηρις), αποτέλεσαν, παρόλες τις άλλες αντιξοότητες του φυσικού περιβάλλοντος (έλλειψη υδατικών πόρων, σεισμοί και ηφαιστειακές εκρήξεις), τους κύριους λόγους που η Σαντορίνη κατοικήθηκε επίμονα και μάλλον πυκνά και έλαμψε μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι της ανατολικής Μεσογείου.

Σαντορίνη topoGuide: Περπατώντας στο χείλος της Καλντέρας
Σαντορίνη topoGuide: Περπατώντας στο χείλος της Καλντέρας

Το σύστημα κατοίκησης, που παγιώνεται στην Ενετοκρατία, δεν διαφέρει από αυτό των άλλων νησιών των Κυκλάδων: οι μεγάλοι - δηλαδή οι παλιοί - οικισμοί χτίστηκαν στην περιοχή της μέγιστης ασφάλειας, δηλαδή πάνω στο φρύδι της καλντέρας και μακριά από την ευάλωτη πεδινή και παράκτια ζώνη. Απότομα μονοπάτια συνδέουν τους οικισμούς Φηρά, Φηροστεφάνι και Οία με τα επίνειά τους και ένα μεγάλο δίκτυο καλντεριμιών απλώνεται σε όλο το νησί.

Σαντορίνη topoGuide
Σαντορίνη topoGuide: Η παλιά Μέσα Γωνιά

Ένα μέρος από τα μονοπάτια αυτά έχει διατηρηθεί μέχρι τις μέρες μας και συνθέτει ένα μοναδικό τρόπο για να περιηγηθεί κανείς την όμορφη Σαντορίνη. Τα μονοπάτια αυτά οργανώθηκαν πρόσφατα σε ένα μεγάλο πεζοπορικό δίκτυο, που αποτελείται από 13 διαδρομές. Οι διαδρομές αυτές, καθώς και μερικές άλλες δημοφιλείς πορείες, περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Σαντορίνη topoGuide, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad) devices. Η εφαρμογή Σαντορίνη topoGuide συνιστά τον πλέον σύγχρονο και λεπτομερή οδηγό για ττην πεζοπορία και τη φύση στη Σαντορίνη.