Ανακαλύψτε τη Σίφνο

Ανακαλύψτε τη Σίφνο

Sifnos topoguide
Σίφνος
Στο μονοπάτι προς τον Προφήτη Ηλία

Η Σίφνος (77 τ.χλμ. σε έκταση) αποτελεί τμήμα των Δυτικών Κυκλάδων, της αλυσίδας νησιών από την Κέα μέχρι τη Μήλο που περιγράφει τα δυτικά όρια της εκτεταμένης Κυκλαδικής πολυνησίας. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα αυτής της γραμμής, ανάμεσα και σε κοντινή απόσταση από τη Σέριφο και το δίπολο Κίμωλου – Μήλου. Η ελαφριά απόκλιση της Σίφνου προς τα ανατολικά, που την φέρνει κοντά με το μεγάλο νησιωτικό κέντρο της Παροναξίας, της προδίνει και κεντρικότερο ρόλο στην κοινωνικοοικονομική ζωή των Κυκλάδων.

Sifnos topoguide
Σίφνος
Εικόνα των μεγάλων οικισμών της Σίφνου - Αρτεμόνας και Απολλωνία - από το ξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων, στην κορυφή του Προφήτη Ηλία

Το σχήμα του νησιού είναι σχετικά απλό, τριγωνικό και μάλλον μακρόστενο, με την κορυφή να βρίσκεται στον Βορρά (ακρωτήρι Χερρόνησου) και τις δύο πλευρές του να φαρδαίνουν ομαλά μέχρι τη νότια ακτή του νησιού, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πλάτος του (περίπου 8 χλμ.). Το ψηλότερο σημείο του νησιού, ο Προφήτης Ηλίας, έχει υψόμετρο 682 μ.

Sifnos topoguide
Σίφνος
Ο όρμος και ο Σταυρός του Φάρου

Πέραν των κλασικών τουριστικών πόρων - παραλίες, διαμονή σε παραδοσιακά καταλύματα, ιδαίτερη σιφναίικη κουζίνα - η Σίφνος προσφέρει ένα ιδιαίτερα κατάλληλο πεδίο για πεζοπορία. Πρόσφατα ο Δήμος Σίφνου καθάρισε και σηματοδότησε το πεζοπορικό δίκτυο Sifnos Trails που αποτελείται από 19 διαδρομές μήκους 120 χλμ.

Sifnos topoguide
Σίφνος
Ο καλύτερος τρόπος εξερεύνησης της Σίφνου είναι πεζοπορώντας τα μονοπάτια του δικτύου Sifnos Trails

Οι 19 αυτές διαδρομές, και αρκετές ακόμα ενδιαφέρουσες πορείες, περιλαμβάνονται στον πεζοπορικό οδηγό Σίφνος topoguide, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad) devices. Η εφαρμογή Σίφνος topoguide συνιστά τον πλέον σύγχρονο και λεπτομερή οδηγό για την πεζοπορία, τον πολιτισμό και τη φύση στη Σίφνο.