Πεζοπορία στη Σίκινο

Πεζοπορία στη Σίκινο

Η Σίκινος είναι μικρό νησί στις νότιες Κυκλάδες, μεταξύ Φολέγανδρου και Ίου και έχει μήκος 14 χλμ. Το νησί, στο οποίο συναντά κανείς γνήσιο παραδοσιακό κυκλαδίτικο χρώμα, έχει τρεις κύριους οικισμούς: το Χωριό, το Κάστρο και την Αλοπρόνοια. Οι δύο πρώτοι, εξαιρετικής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής οικισμοί, αποτελούν τη σημερινή Χώρα και απλώνονται σε δύο αντικριστές βουνοπλαγιές.

Από την μία, το Χωριό ένας μικρός λαβύρινθος από δρομάκια και όμορφα παλιά σπίτια και ακριβώς απέναντι το Κάστρο, χτισμένο στο χείλος του γκρεμού, ένας παλιός οχυρωμένος τραχύς αλλά αυθεντικός οικισμός του 15ου αιώνα. Ο τρίτος οικισμός, η Αλοπρόνοια, αποτελεί το λιμάνι του νησιού. Τα ερείπια της αρχαίας Πόλης βρίσκονται στο ύψωμα της Αγίας Μαρίνας. Στο μέσο του νησιού βρίσκεται το βουνό Τρούλος (600 μ.), ο οποίος καλλιεργείτο με αμπέλια από την αρχαιότητα. Εξάλλου η Σίκινος παλιά λεγόταν Οινόη με τα κρασιά της να είναι ξακουστά από τους αρχαίους χρόνους.

Αξιοθέατά της είναι η Επισκοπή, ταφικό μνημείο του 2ου – 3ου αι. μ.Χ. μετασκευασμένο σε χριστιανικό ναό - ένα από τα ομορφότερα μνημεία των Κυκλάδων - και το καστρομοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής (1690 μ.Χ.). Υπάρχουν έξι βυζαντινοί ναοί με τοιχογραφίες του 13ου και του 14ου αιώνα ενώ πολύ χαρακτηριστικά είναι και τα ξωκκλήσια της.

Σίκινος
Σίκινος: η Επισκοπή

Ο επισκέπτης πεζοπόρος μπορεί να απολαύσει τον φυσικό πλούτο και τα τοπία του νησιού μέσα από επτά περιπατητικές διαδρομές μικρής έως μέτριας δυσκολίας. Οι διαδρομές αυτές διασυνδέουν τις τρεις μεγάλες ενότητες της Σικίνου, αφήνοντας τον περιπατητή να αποκτήσει μία ευρύτερη άποψή της.

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για τη Σίκινο είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια του νησιού περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή topoguide Greece, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).